Реклама / Ads
13| 5764 |28.12.2007 ИНТЕРВЮ

Цвятко Цветков: Ако се провали агенцията - проваля се България по латиноамерикански

.
Създаването на Държавна агенция „Национална сигурност" е начало на операция „Чисти ръце". Ако Петко Сертов и Румен Петков не се сработят, ще се наложат промени в МВР и държавата. Олигарсите или да се изнасят или да „влизат" в закона, казва членът на ВС на БСП и бивш секретар на МВР.
 

- Г-н Цветков, какво трябва да се случи оттук нататък, за да заработи Държавната агенция „Национална сигурност" на пълни обороти?

- Нужно е да се каже, че и досега националната полтика по отношение на борбата с организираната престъпност е била приоритетна и подчинена на нашето и европейското законодателство. Желанието и заявленията са на ниво - резултатите са оскъдни. Именно това наложи създаването на новата агенция. Да заработи тя, както му се иска на обществото са нужни няколко условия: политическа воля; останалите структури, ангажирани с противодействието на престъпността - МВР, следствието, прокуратурата, Министерство на финансите, Министерство на икономиката и пр. да заработят по новому, на нивото на приказките и обещанията, които дават. Засега положението е много приказки - малко действие.

- Министърът на вътрешните работи Румен Петков заяви готовност да направи всичко, което зависи от него за общата кауза, но в същото време предупреди да не очакваме чудеса. Какво означава това?

- Нека разделим нещата. Румен Петков още при лансиране на идеята за агенцията бе неин яростен противник. След това смегчи тона, но продължи да прави намеци и внушения за ниска успеваемост, за дублиране на дейности и пр. Като старо ченге разчитам следния подтекст: не очаквайте тази агенция да заработи нормално. В същото време жимотът и практиката са ме научили да не вярвам на бързи изявления. Сега той казва едно, но не съм сигурен, че ще го бъде. Всъщност, досега МВР имаше всички възможности и лостове да противодейства на организираната престъпност, но не прави всичко, за да постигне желаните резултати. Това всеки го вижда.

- Ще бъдат ли единни и последователни президент и премиер в подкрепата си за новата агенция?

- Ще бъдат единни до момента, когато агенцията се докопа до хора от обкръжението на държавния глава, които са нарушили законите. Говоря за олигархичните личности, които в някои моменти от дейността си преминават границите на закона. Аз обаче вярвам, че президент и премиер, като лицето на страната ни пред международната общност, ще дадат своята подкрепа агенцията да работи нормално. По-важно е те да съумеят да мобилизират институциите, които вече споменах, да работят заедно и на ниво. В момента имаме добре организирана престъпност, със съответните структури, звена и покровители, но срещу нея има малко раздрънкана система за противодействие. Тази система трябва да се стегне. Нямам нищо против Румен Петков, дори се забавлявам на негови смешки, но нещата са сериозни и изискват висока степен на мобилизация, а не декларации.

- Чуха се упреци, че банката с кадри на БСП се е изчерпала, щом за шеф на агенцията слага Петко Сертов, човек, който е градил кариера във Второ главно на Държавна сигурност - контраразузнаването?

- Това са приказки на лаици. Професионал трябваше да оглави агенцията и Петко Сертов е точно такъв. Младите хора са добре дошли, но за такъв пост им липсва опит, рутина... Това се учи с години. Сертов е работил много сериозно по въпросите на националната сигурност, а също и по линия на наркотрафика. Той е един модерен професионал и ще се справи, стига да не му се пречи изкуствено. Същото важи и за Иван Драшков, който има стаж и опит в една сложна структура, каквато е контраразузнаването. Другият заместник не го познавам лично, но щом е оглавявал досега ВКР, очевидно знае за какво става дума и ще се справи с новите предизвикателства.

- Като контраразузнавач Сертов вероятно е работил срещу чуждата агентура в България. Сега това са наши партньори. Те няма ли да имат едно наум?

- Партньорските служби са сериозни и едва ли се вълнуват от подобни неща. Нещо повече, те ни оценяват и харесват повече, отколкото някои доморасли политикани и дейци в тази сложна сфера. Убеден съм, че няма никакви проблеми по тази линия, дори обратното - Сертов има подкрепата и на Брюксел, и на партньорските служби.

- Някога именно Шесто управление на ДС бе натоварено със задачата да се бори с корупцията по високите етажи на властта. Бяха осъдени известни партийни функционери и стопански дейци. Агенцията ще поблзва ли опита натрупан тогава?

- Шесто наистина проведе немалко разработки, осъдени бяха високопоставени лица. Но искам дебело да подчертая, че сега имаме нова структура в нови условия, при огромен престъпен потенциал и невиждано разграбване на държавата. Нещата са много страшни и дори надвишават значително последните данни, изнесени от Центъра за изследване на демокрацията. Състоянието на престъпността в България е на ниво, неприемливо нито за нашето общество, нито за европейското. С риск да подразня някои хора, ще кажа, че ако Държавна сигурност не беше разбита по такъв непрофесионален и брутален начин, сега нивото на престъпността у нас щеше да е значително по-ниско. Но това е друга тема. Дошло е време да се реже тумора, без значение дали става дума за „наши" или „ваши" хора. Ред е на политиците да покажат воля. Професионалистите са готови и чакат знак. Повече не може да продължава така, обществото няма да прости!

- Как точно ще се ловят корумпирани личности от високите етажи на властта, ако над тях има политически чадър?

- Агенцията и служителите и трябва да работят тихо, да се потопят под водата и да действат денонощно. Никакви изявления, никакъв медиен шум и оперетни сценки. Да се информират премиерът и президентът за една разработка чак когато е завършена и капана е щракнал. Това има и превантивно значение, тъй като мнозина ще се замислят какво правят и дали не са на мушката. Страхът от разкриване често предпазва от незаконни действия.

- Няма ли опасност агенцията да покаже, че работи чрез медийни акции?

- Такава вероятност винаги съществува. Затова е важен контролът, който ще се упражнява върху нейната дейност. Законодателно това е добре организирано. Зависи и от хората. Не ни трябва пара през свирката. Агенцията по същество е заявката на правителството за начало на мащабна операция „Чисти ръце". 

- Кога да очакваме първите резултати?

- Не веднага, но през втората половина на 2008 година. Тогава ще има много интересни разкрития. Нека това е едно предупреждение към някои позабравили се бизнесмени, вживели се в ролята на олигарси. Те или трябва да се изнесат веднага от България и да се скрият някаде или да влязат ясно в рамките на закона! Няма връщане назад. Ако се провали агенцията, ще се провали въобще България по латиноамерикански образец.

- А ако все пак кооперирането между агенцията и МВР не се случи, въпреки декларациите?

- Ако Сертов и Петков не се разберат в МВР или държавата ще трябва да станат големи промени! Казвам го с цялата отговорност, която изисква ситуацията. Нека не забравяме, че ГЕРБ също подкрепи идеята за агенцията. Не бива обаче да се чака тя да заработи чак при следващо управление. Заден ход вече няма.

Интервю на Огнян Стефанов 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5815 |21.12.2007 Милен Велчев: Самоцелните смени на министри не са полезни и правилни . 1| 6383 |20.12.2007 НП Клаус Фабиян, посланик на Република Австрия: Промяната в България изисква превъзпитателен процес . 5| 7842 |17.12.2007 Светослав Стоев: Българинът предпочита горчиво вино . 11| 10403 |15.12.2007 Симеон Сакскобургготски: Всеки един трябва да си гледа работата – всяка жаба в гьола си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads