Реклама / Ads
6| 5805 |21.12.2007 ИНТЕРВЮ

Милен Велчев: Самоцелните смени на министри не са полезни и правилни

.
„НДСВ ще стои в тройната коалиция, докато има възможност да отстоява правото на искащите, можещите и желаещите по-добри условия за работа и живот у нас”, казва зам.-шефът на жълтата формация.
 

Интервю на Елизабет Дафинова

 

- Каква беше 2007 г. за НДСВ - успешна или неуспешна?

- Динамична. Случиха се и някои хубави неща, и други не чак толкова добри. Например, НДСВ има предсатвител в Европейския парламент, въпреки прогнозите на почти всички социологически агенции, че няма да спечелим нито един евромандат. В замяна на това бяха сигурни, че СДС ще има такъв, а някои дори пращаха и човек на ДСБ в ЕП. Както знаете, СДС и ДСБ не успяха да пратят свои хора в Страсбург, докато НДСВ за този доста кратък период от време - предизборната кампания - успя да мобилизира членовете и симпатизантите си. На местните избори не можахме да регистрираме такъв успех, защото вече бяха тръгнали негативните процеси в НДСВ и това се отрази на мобилизацията на активистите по места. За съжаление, някои наши колеги не работеха за НДСВ, а за други кандидати за кметове и общински съветници. Това, както и противоречивите послания, които стигаха до нашите симпатизанти, объркваха хората и ги демотивираха да работят. Не мога да кажа какви са били мотивите на тези наши колеги, но така или иначе този разнобой се отрази на изборните резултати като цяло.

- Защо се стигна до това разцепление на ПГ, напускане на партията от доскорошните най-приближени на лидера Сакскобургготски? А дали наистина бяха най-приближените?

- Спадът в доверието на НДСВ започна много преди Третия извънреден конгрес. Конгресът беше катализаторът, който извади наяве напрежението, трупано през последните години. Недоволството на хората към нас започна след постепенната подмяна на идеята, с която беше създадено националното движение и която обедини половин България след себе си. Хората, на които Симеон Сакскобурггтоски гласува изключителното си доверие да го подпомагат в нейното реализиране, се оказа, че видяха възможности лично за себе си и се възползваха от това. Точката на кипене, образно казано, беше достигната на конгреса. По същество беше оспорен всъщност не начинът, по който се води конгресът, а вотът на хората от страната, които изразиха категорчната си воля за промяна на ръководството, което успя да капсулира партията. За съжаление, тази воля беше оспорвана с юридически хватки, въпреки настоятелната молба на лидера ни Симеон Сакскобургготски вътрешнопартийните проблеми да се решават в самата партия, а не чрез медиите. За съжаление и тази молба остана нечута. За пореден път царят беше принуден да отправи предупреждение за цивилизовано решаване на конфликтите със съответните компромиси от двете страни. Тук той отново срещна отпор, който обаче като че ли беше по-силен от всякога. Този момент съвпадна с местните избори и вместо да работим единно за добро представяне, хора от нашата партия съвсем откровено работеха за конкурентите ни. Съгласете се, че няма разумен човек, който да толерира подобно поведение. Естествана, а може би и търсена развръзка, беше освобождаването на хората, които подклаждаха напрежението. Безспорно това, което изживя партията ни е един много тежък период. От върха, ние се сринахме до дъното. Но както казват хирурзите, за да те излекуват, трябва да режат до здраво място. И ние, и напусналите колеги доколкото разбирам, оставаме либерали и нямаме спор за либералните си виждания. Интересно е обаче защо остават в парламента, след като доброволно напускат либерална структура, каквато е НДСВ? Какво ги задържа в Народното събрание, ако това не е обществената кауза? Отговорът може да е само един.

- Но на форума вашият лидер се обяви и против интригите в партията...

- Да, а такива имаше доста, включително и на самия конгрес. Стана ясно, че документите на много нови членове не са оформени и поради това не са редовни. И това е станало съвсем умишлено, за да може да бъдат оспорени конгресните решения, ако са неприемливи за определени хора. Което и стана. Факт е, че до конгреса партията се управляваше непрозрачно - никой не знаеше как и от кого се вземат наистина решенията, правеха се тайни сбирки на незнайни места, много неща се казваха на ухо, сякаш някой се опитваше да превърне фактическия лидер на НДСВ в нещо като почетен председател с представителни функции, в кукла, която стои на върха, а реалният управлаващ да бъде друг, да дърпа конците уж от името на царя. Освен това, този тесен кръг, който така да се каже беше приватизирал НДСВ, трудно допускаше хора, които са извън него, макар и кадърни, интелигентни, с идеи и желание за работа, да пробият до длъжности и постове, на които биха били полезни.

mv-1.jpg- Вие ли сте сега най-силният човек в НДСВ?

- Несериозни са тези твърдения. Когато една партия изживява подобен период, наистина е необходимо да се работи усилиено, за да се съхрянат идеите и ценностите, които са припознати от част от обществото и то е застанало зад тях. За целта ни е необходима подкрепата на всички хора, които изповядват либералните ценности. И не случайно на конгреса беше променен из основи Уставът на НДСВ, така че движението да се отвори максимално към хората. Всичките усилия на новото ръководство на НДСВ, на нашите координатори, членове и симпатизанти трябва да бъдат насочени към работа по продължаваща идентификация и утвърждаване на движението като политическа сила в либералния център. Конгресът прие, че е необходимо да се засили ролята на структурите по места. И те вече сами ще могат да набират и приемат нови членове, и да избират ръководството си, да издигат кандидатури, да провеждат първични избори, както и сами да се разпореждат с членския внос. Новото ръководство ще положи усилия чрез структурите по места нашите прагматични послания да стигат по-лесно до хората. Съответно да получим тяхната подкрепа за реализирането на нашите либерални политики. Не случайно в новия Политически съвет е широко застъпено представителството на хората по места.

- Къде точно минава разделителната линия между тези, които се отцепиха от НДСВ и онези, които останаха? Отношението към тройната коалиция и мястото на НДСВ в нея ли е истинската причина за разрива или има и друго? Можеше ли да не се стига до тази раздяла с колеги?

- Не виждам какво толкова се е променило в поведението и управлението на тройната коалиция, та да се налага тя да бъде разтуряна. Доста елементарно ми се вижда съждението, че с влизането на България в ЕС на 1 януари 2007 г. нейната роля и цели са изчерпани, поради факта, че в първата година от членството си страната ни се нуждае от стабилност и би било рисковано да управлява мнозинство, което е на ръба или пък да се проведат предсрочни парламентарни избори, които щяха да бъдат третите за тази година. Струва ми се, че това би дошло малко в повече на избирателите. Още повече, че всички социологически проучвания показват, че няма подобни електорални нагласи, което означава, че едни парламентарни избори на втората година от сегашното управление щяха да бъдат насилствено наложени на българските граждани. Освен това, НДСВ има опита от управление, на което не достига мнозинството в парламента и знаем колко лесно при такива обстоятелства премиерът и правителството се превръщат в заложници на една или друга група по интереси в парламента, или пък се превръщат в лесна жертва на всякакви политически и икономически рекетьори. А когато се клати постоянно лодката на властта, то и в обществото се генерира напрежение чрез медиите и стабилността в държавата е подложена на съмнение. Така че, ако НДСВ беше излязло от тройната коалиция след 1 януари 2007 г., щеше да постъпи най-малкото безотговорно спрямо интересите на страната. Сега бюджетът за 2008 г. вече е факт и в него има няколко много важни линии, зад които може да бъде припознато НДСВ. Това са плоският данък, ръстът на инвестициите, които държавата ще направи - увеличението им е с 51%. Тези инвестиции идват от еврофондовете. Не на последно място ние защитихме инвестициите в образованието. Учителската стачка катализира волята за реформи и те тръгват - с делегираните бюджети, с оперативната самостоятелност на училищата и директорите, с очакваната пазарна конкуренция за вниманието на учениците и техните родители. Всичко това са политики, които НДСВ отстоява в тройната коалиция. Едва ли някой ще оспори необходимостта от тях. Давам тези примери, за да ви отговоря индиректно дали е изчерпан престоят ни в тройната коалиция. Пък и се съмнявам, че нашите колеги, които сега твърдят, че оставането на НДСВ в тройната коалиция е грешка, тогава биха приели с адмирации една такава стъпка. Струва ми се, че някои от тях са притеснени от високата цена, която плаща НДСВ за участието си в тройната коалиция, въпреки че чрез нея ние успяваме да реализираме доста от нашите приоритети, и затова се опитват да се доближат по някакъв начин до играча, който се очаква да спечели най-много на следващите парламентарни избори.

- Какъв е пътят на НДСВ оттук нататък? Каква партия е НДСВ? Защо толкова много хора, вкл. политолози, социолози, журналисти, непрестанно изпращат жълтата партия в небитието? Кому е изгодно и защо? Ще ви стигнат ли 2 години за реанимация?

- НДСВ ще стои в коалицията, докато има възможност да отстоява правото на искащите, можещите и желаещите по-добри условия за работа и живот у нас. По време на управлението на НДСВ стартира последователната и целенасочена политика в подкрепа на българската икономика и развитие на бизнеса. Започна решаването на редица социални и данъчни въпроси и ние сме убедени, че единствено НДСВ е силата, тези политики да бъдат доразвити и отстоявани. Имаме още много цели, които сме си поставили. А именно: засилване на мажоритарния елемент в избирателната система. Сега ние по-добре от всички разбираме смисъла на това в парламента да влизат хора, доказани професионалисти в своята област, с висок морал и отстояващи принципите на либерализма. На следващо място - намаляване на данъците и на осигурителната тежест, реформата в образованието чрез прилагане на принципа „парите следват всеки учащ се". Коментарът за нивото на обучение е излишен. Не на последно място - пълноправното членство в Европейския паричен съюз и запазване на валутния борд до влизането в еврозоната. Това е основният начин, по който може да се гарантира икономическата и финансова стабилност на страната ни до въвеждането на еврото. Колкото до това дали 2 години стигат за реанимация - надяваме се времето да работи в наша полза. Имаме да докажем на обществото, че сме полезни и стоим зад реални принципи и идеи.

- Един евентуален ремонт на кабинета оздравителен ли ще бъде за тройната коалиция или ще я разклати? Кои ваши министри ще си отидат от правителството? Ще бъде ли свързано това с принадлежността им към някои от групиравките в партията или наистина ще се гледа дали си вършат работата?

- Да ви кажа не съм говорител на министър-председателя, за да ви дам конкретен отговор. Но личното ми мнение от битово наблюдение е, че всеки един ремонт е освежаващ, стига да попаденеш на читави майстори. Сега сериозно. Смятам, че самоцелните смени на хора поради лични, партийни или някакви други сметки, които нямат нищо общо с националните интереси и просперитета на страната, не биха били полезни и правилни.

- Ще се преразглежда ли коалиционното споразумение между БСП, НДСВ и ДПС с оглед на новите политически и числени реалности след евровота и местните избори? Всъщност, коректни ли са коалиционните партньори един спрамо друг, а и към НДСВ в частност?

- Това, че няколко човека са напуснали НДСВ, не означава преразглеждане на споразумението. Не виждам такава причина. Общо взето коалиционните партньори спазваме добрия тон помежду си. Коалицията все още не е изчерпала възможностите и потенциала си, което е предпоставка за усвършенстване на найното функциониране в бъдеще.

- Ще има ли предсрочни избори? Бойко Борисов и ГЕРБ ли ще бъдат следващите управляващи на страната? НДСВ готово ли е да работи с него? Започна ли смяната на политическия елит у нас?

- На този етап не виждам ясно очертана причина за предсрочни избори. Кои ще са следващите управляващи на България, ще кажат хората на следващите парламентарни избори. И в НДСВ, и в ГЕРБ има много граждани, които са привърженици на европейското развитие на България. Дали и доколко ще си партнират двете структури, е рано да се каже.

- Каква е вашата прогноза за близкото бъдеще на България?

- Вместо да гадая, искам да пожелая на всички българи много здраве, радост и късмет през новата 2008 г. Нека тя бъде по-дорба за всички нас и също така да направи и нас самите малко по-добри.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6375 |20.12.2007 НП Клаус Фабиян, посланик на Република Австрия: Промяната в България изисква превъзпитателен процес . 5| 7837 |17.12.2007 Светослав Стоев: Българинът предпочита горчиво вино . 11| 10398 |15.12.2007 Симеон Сакскобургготски: Всеки един трябва да си гледа работата – всяка жаба в гьола си . 14| 11017 |10.12.2007 Доц. Никола Калоянов: Термовизионна камера лови крадците на парно в блоковете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads