Реклама / Ads
0| 33252 |05.03.2022 НОВИНИ

Бойко Станкушев: Готови сме да се превърнем във васална на Путин държава. У нас е имал изключително послушни слуги

.
Бойко Станкушев Източник: БГНЕС
Искаме осветяване на българската част в енергийни проекти, защото те ни доведоха до там да сме най-зависимата от Русия държава в Европа. Ние сме почти готови да се превърнем във васална държава с марионетно правителство, което Путин си представя, че може да курдиса тука. Това каза пред БНР Бойко Станкушев, журналист и директор на Антикорупционния фонд.
 

„Ако се осветят тези енергийни проекти, ще излезе, че в България Путин е имал изключително послушни слуги, които са правели каквото той поиска. Визирам както управлението на г-н Борисов, така и предишните управления. Закриването на двата реактора на АЕЦ „Козлодуй“ или желанието да се строи „Белене“ – това е измислено в Кремъл, не в ЕС, и целта е България да бъде зависима от Русия и нейните интереси. Още от преди Борисов. Тези хора, които толкова охотно и в ясно съзнание са вършели тези неща, трябва да бъдат разследвани и истината да излезе на бял свят. Да им се търси съдебна отговорност и възмездие“, обясни той.

 

В коментар за войната Станкушев заяви:

 

„От гледна точка на чудовищния начин, по който тръгна Путин, съм до някъде изненадан, но от гледна точка на процесите, които се развиват през последните 30 години в Русия след разпада на Съветския съюз – изобщо не съм изненадан. Всъщност Путин успя да докара до сравнително успешен план един стар имперски план за асимилиране на всичко, което е около границите на „Руската империя“, тоест съседни държави, засмукани от тогавашния Съветски съюз. За една бройка и ние да станем 16-а република. Сега се опитва с един куршум два заека да уцели. Първо, да разшири тази геополитическа стратегия на старата руска имперска доктрина и да предприеме ново такова разширяване, което се подкрепя от „ястребите“, носталгиците и от хора, които в самата Русия са толкова капсулирани, че не могат да разберат какво се случва с тяхната страна и с техния живот“.

 

„От друга страна, Путин се опитва да преодолее огромната морална и икономическа криза, в която изпадна Русия по време на неговото управление. Той засега не постига нито една от тези две цели, защото в самата Русия, колкото и да е трудно дори да се анализират нагласите на обикновените руснаци, има смут, брожение и тихо стенание. Все още няма силни протести и опълчване за предотвратяване на тази гнусна агресия. Той успя да сплаши вътрешната опозиция, като им показа колко кърваво се разправя с Украйна. Уплашени са и анализаторите в западния свят и политиците, които си мислеха, че са много далновидни и че са успели да направят предвидим Путин, правейки компромиси и инвестирайки в Русия“, добави журналистът и предупреди:

 

„Пропагандната стратегия работи и смазва общественото мнение, което не е трудно в една псевдодемокрация с феодални структури, в които той раздава всички блага, бизнеси, наградите на интелектуалците, които са послушни и т.н. Руснаците не си изградиха политическо представителство, което да се бори. Само с Навални и Немцов – тези силни и ясни гласове, които пророчески предупреждаваха, само с тях няма как да стане. Но цялата тази отвратителна война ще доведе до разрушаване на Русия и до нейното парцелиране и обособяване на може би няколко независими държави. Защото тази война няма да нахрани руснаците, няма да ги накара да се чувстват по-свободни, нещо повече – за първи път в историята на тази държава, никой няма да се почувства горд. Може да мълчат повече, но няма да са горди и щастливи. А когато Путин стигне до края на Украйна, какво следва, какво ще прави? След наложените санкции Русия я чака тежка икономическа катастрофа“.

 

„Метастазите на Путиновата пропаганда са проникнали у нас, защото виждаме псевдополитически образования, обикновено изградени на паравоенна основа, които станаха много активни. Не е далеч от ума, че те са стимулирани по някакъв начин. Тоест те обслужват в момента чужди, вражески на България политически интереси. А интелигенцията, която винаги се е притеснявала, че Русия може да ни „засмуче“, не може да се противопостави, защото ние нямаме система за опазване на националното си достойнство“, коментира още Бойко Станкушев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8045 |03.03.2022 Бойко Ноев: България има нужда от спешна депутинизация, Гешев и Цацаров са пречели на разследвания за руските служби . 0| 3746 |01.03.2022 Бойко Ноев: Свидетели сме на началото на края на режима „Путин“ . 0| 34338 |01.03.2022 Тошко Йорданов: Бойко Борисов е мутра . 0| 3147 |25.02.2022 МВнР: Автобуси от Одеса и Киев са готови да евакуират българи, издават се и временни паспорти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads