Реклама / Ads
9| 5308 |26.04.2020 НОВИНИ

Боил Банов: Правени са нови дупки във фасадата на Софийския университет

.
Боил Банов Източник: БГНЕС
Министърът на културата Боил Банов отхвърли твърденията на ръководството на Софийския университет, че фасадата на Ректората не е нарушавана, каквито сигнали имаше вчера.
 

"Премахват едни тела, само че бият дупки, за да слагат по нов начин някаква система", каза Банов пред "Нова телевизия" и добави, че при паметниците на културата има един ред в държавата - съгласуване с Министерството на културата. Глобите са между 3 и 5 хил. лева, уточни Банов.


"Това е един рецидив на немарливо, некоректно и някак си със самочувствие, че са над законите и държавата, отношение към сгради, които са паметници на културата", каза още министърът. Според него в конкретния случай "някой, който се занимава със собственостите на университета, подвежда много сериозно ръководството". Посочи, че Министерството на културата има редица проблеми с университета и на други места, като даде примери с двореца в Балчик, където всяка година правели по 2-3 проверки, и с къща в Трявна, "която съсипаха".


"В закона е ясно казано: когато извършваш каквито и да е действия върху сграда-паметник на културата, а тази е с най-високо значение - национално, се внасят предложения в института за опазване на паметниците на културата и той дава предложение как да се направи, за да се съхрани паметникът и визията", каза Банов.


Вчера ръководството на Софийския университет заяви в позиция, че от фасадата на Ректората само са премахвани стари климатици и е подменена тръбната инсталация, но са използвани старите улеи и не е имало нови намеси по сградата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6046 |25.04.2020 Министър Банов: Ректорът на СУ ”К. Охридски” незаконно ремонтира Ректората . 3| 4421 |23.04.2020 Тодор Чобанов: Обсъждаме варианти за контролирани разходки в парка . 16| 7142 |20.04.2020 Румяна Ченалова: Докога наведени в мрака ще аплодираме в душите си изправените

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads