Реклама / Ads
3| 4716 |18.11.2022 НОВИНИ

Божидар Божанов от ДБ обори всички опорки на ГЕРБ за машинното гласуване

.
Божидар Божанов
Божидар Божанов от ДБ обори всички опорки на ГЕРБ за машинното гласуване, които се лансират в общественото пространство, за да оправдае предложението за връщането на хартиената бюлетина. Ето какво написа Божанов във Фейсбук:
 

Тези дни се наслушах на неистини и подвеждащи твърдения за машините. Когато мога, ги опровергавам на момента (напр. в комисия или от трибуната). Но ето списък:
- "никъде в Европа не се гласува с машини" - невярно, в Белгия се гласува с машини и то със същите.


- "германският конституционен съд ги обяви за ненадеждни" - първо, българският конституционен съд има значение, не германският, а той е обявил действащия кодекс за отговарящ на Конституцията. А Германският, ако прочетем решението, казва, че по принцип не изключва машинното гласуване, но в конкретния им случай е нямало разписка, с която да се провери как машината отчита подадения глас и това е било проблем.


- "машините на Мадуро" - основателите на компанията са венецуелци, а машините са ползвани във Венецуела и секционните комисии са добявяли гласове накрая на изборния ден. Това нарушение е обявено именно от Смартматик, които след това се изтеглят оттам. То не е манипулация на машината. С хартиена бюлетина става същото - пускат се бюлетини от името на негласували избиратели. Машината обаче пази информация за това кога е вкарана картата за гласуване, така че за разлика от на хартия, тук това е открияаемо нарушение. Затова ние предложихме да се публикува журнала на събиията. ГЕРБ, ДПС и БСП не го подкрепиха.


- "дневникът е подправен показва манипулация" - точно обратното, това показва, че ако има каквото и да било разминаване във флашките (дали заради дефектирала флашка или заради опит за слагане на манипулорана флашка), машината открияа това и спира изборния ден. Това съобщение ни казва, че машината се пази от манипулации.
- "техните машини" - това го коментирах вчера. Министерският съвет на ГЕРБ гласува да купи машини. ЦИК в предишен състав, доминиран от ГЕРБ, БСП и ДПС и с председател от квотата на ГЕРБ ги поръчва.


Съзнателното създаване на недоверие в машините не е просто дребно политиканстване. То създава недоверие в изборния процес и в резултата, съответно в излъчените управления. И е бвзотговорно.




Тези дни се наслушах на неистини и подвеждащи твърдения за машините. Когато мога, ги опровергавам на момента (напр. в комисия или от трибуната). Но ето списък: - "никъде в Европа не се гласува с машини" - невярно, в Белгия се гласува с машини и то със същите. - "германският конституционен съд ги обяви за ненадеждни" - първо, българският конституционен съд има значение, не германският, а той е обявил действащия кодекс за отговарящ на Конституцията. А Германският, ако прочетем решението, казва, че по принцип не изключва машинното гласуване, но в конкретния им случай е нямало разписка, с която да се провери как машината отчита подадения глас и това е било проблем. - "машините на Мадуро" - основателите на компанията са венецуелци, а машините са ползвани във Венецуела и секционните комисии са добявяли гласове накрая на изборния ден. Това нарушение е обявено именно от Смартматик, които след това се изтеглят оттам. То не е манипулация на машината. С хартиена бюлетина става същото - пускат се бюлетини от името на негласували избиратели. Машината обаче пази информация за това кога е вкарана картата за гласуване, така че за разлика от на хартия, тук това е открияаемо нарушение. Затова ние предложихме да се публикува журнала на събиията. ГЕРБ, ДПС и БСП не го подкрепиха. - "дневникът е подправен показва манипулация" - точно обратното, това показва, че ако има каквото и да било разминаване във флашките (дали заради дефектирала флашка или заради опит за слагане на манипулорана флашка), машината открияа това и спира изборния ден. Това съобщение ни казва, че машината се пази от манипулации. - "техните машини" - това го коментирах вчера. Министерският съвет на ГЕРБ гласува да купи машини. ЦИК в предишен състав, доминиран от ГЕРБ, БСП и ДПС и с председател от квотата на ГЕРБ ги поръчва. Съзнателното създаване на недоверие в машините не е просто дребно политиканстване. То създава недоверие в изборния процес и в резултата, съответно в излъчените управления. И е бвзотговорно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 8349 |05.11.2022 Божидар Божанов, ДБ: ”Демократична България” ще предложи въвеждане на преброителни центрове . 4| 4225 |31.10.2022 Ивайло Мирчев: ЕК обори енергийния ни министър, той работи в услуга на ”Лукойл” . 3| 2960 |17.10.2022 Божанов: Очакваме втора, по-сериозна хакерска атака, първата беше тест . 32| 4412 |13.10.2022 Божидар Божанов: Правилно е г-жа Митрофанова да не бъде канена, НС не е Народен театър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads