Реклама / Ads
9| 6519 |20.11.2022 НОВИНИ

Ето как само за година съюзът ГЕРБ, БСП, ДПС промениха мнението си за машинното гласуване на 180%

.
Източник: БГНЕС
Кризисен пиар или нещо по-дълбоко се превърна съюзът на ГЕРБ с ДПС и БСП за връщането на хартиената бюлетина, която през годините се доказа като сигурен начин за изборни манипулации и измами. Защо същият този съюз пееше друга песен само преди година.
 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в петък за пореден път извика парламентарната група на инструктаж в партийната централа, придружена с режисиран негов монолог в стил "готови сме на всякакви отстъпки в Изборния кодекс, само не и отказ от хартиената бюлетина".

 

Само преди година обаче лидерът на ГЕРБ имаше съвсем различно мнение за машинното гласуване и хартиената бюлетина.

 

Публикация във Facebook профила му от април 2021г гласи следното:

 

"Всички наши опоненти определяха като залог за честността на изборите машинното гласуване. Отуснахме средства на ЦИК за закупуването на машини и на вота в неделя ще има във всяка секция с над 300 гласоподаватели. Вярвам, че целият изборен процес ще протече нормално. Оттук-нататък нека хората да решават кой да управлява."

 

Във Facebook профила на лидерa на ДПС Мустафа Карадайъ от 4 ноемрви 2021г.  откриваме следното: "Машинно гласуване, лесно е! Всеки ще се справи!".

 

Корнелия Нинова също не остава назад: "Само машинното гласуване е гаранция за честни избори. БСП сме парламентарната гаранция за машинно гласуване".

 


.

 

Нещата обаче се обърнаха рязко на 180%. В четвъртък, след маратонското 18-часово заседание на правната комисия, в което ГЕРБ, ДПС и БСП приеха на второ четене промените в Изборния кодекс, "Продължаваме промяната" и "Демократична България" настояха целият законопроект да бъде оттеглен и да се проведе нова дискусия за изборните правила. Тъй като коалиция "хартиена бюлетина" отказа, ПП и ДБ обявиха, че напускат пленарната зала и ще се върнат само за окончателното разглеждане на изборния закон.

 
Драмата на Бойко Борисов е преди всичко имиджова - ГЕРБ вече твърдо се пакетира с ДПС и БСП в "хартиената" коалиция, което тотално обезсмисля опитите му за "евроатлантическо" мнозинство с ПП и ДБ. По техен адрес Борисов каза:

 

"Те са си търсили повод да счупят и последното работещо Народно събрание. Търсят си повод да излязат от парламента и да отидат на избори, защото апокалипсисът след тях е непоправим и Кирил и Асен го знаят прекрасно".

 

"Ние от хартиената бюлетина няма да се откажем", продължи Борисов, който отново постави под съмнение устройствата за гласуване, закупени при неговото правителство и заръча да се търсят надеждни машини като тези във Франция или САЩ.

 

Борисов поиска парламентът спешно да се събере и да вземе решение за отпускане на пари, с които да се купят машини "като в Америка" – предложение, което направиха и от ДПС.

 

По време на пресконферецията в централата на ГЕРБ миналата седмица Борисов обяви, че партията му няма да се откаже от гласуването с хартия, защото е поела този ангажимент пред избирателите си.

 

"Ние не се отказваме от машините, но не от машините на Мадуро със софтуера на Мадуро, който го прави президент всеки път", заяви бившият премиер, визирайки венецуелския диктатор Николас Мадуро.

 

Машините, с които се гласува в България, за пръв път бяха въведени при управлението на ГЕРБ, припомни Кирил Петков:

 

"Министерският съвет на партия ГЕРБ избра и гласува тези машини, не Мадуро, а Борисов избра тези машини. Ние през цялото време искаме да говорим за бюджета".

По-късно думите на Борисов за "машините на Мадуро" бяха повторени и от ДПС. От парламентарната трибуна Йордан Цонев припомни, че "преди две години две партии, които вече ги няма, са гласували сто процента машини на венецуелския президент Мадуро".

 

"С тези машини насочиха българската демокрация към венецуелската демокрация, а не към американската демокрация, в която се кълнат колегите от "Демократична България", добави Цонев.

 

Причината за това ГЕРБ и ДПС да говорят за "машините на Мадуро" е, че на последните президентски избори във Венецуела, които бяха спечелени от Николас Мадуро, устройствата бяха на "Смартматик" (която достави и българските машини) и самата фирма призна, че 1 млн. гласа са манипулирани. Там обаче те са свързани с мрежата – нещо, което не е факт в България.

 

 

Борисов настоя парламентът спешно да се събере и да вземе решение за отпускане на пари, с които да се купят машини "като в Америка".

Всъщност в законопроекта за промени в Изборния кодекс от ДПС внесоха предложение за въвеждане на подобни устройства, но идеята бе отхвърлена. Сега обаче от ГЕРБ дават знак, че са склонни да я подкрепят. Става дума за машини, които сканират хартиената бюлетина, преди тя да бъде пусната в урната. Предложението на ДПС беше тази практика да се въведе на местните избори догодина.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4058 |20.11.2022 Руски самолети са прелетяли на 100 метра от кораби на НАТО в Балтийско море . 4| 3469 |19.11.2022 Ивайло Мирчев, ДБ: С БСП не ни разделя само хартиената бюлетина . 3| 3142 |19.11.2022 Украйна е издала само десет визи за руски граждани за четири месеца . 5| 4143 |19.11.2022 Отстъпката за бензин през 2023 ще е само за най-бедните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads