Реклама / Ads
6| 3068 |17.11.2022 НОВИНИ

Корнелия Нинова с упрек към ПП и ДБ: Оттеглиха се от политиката, "залепиха" се за технологията

.
Корнелия Нинова Източник: БГНЕС
Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви категорично, че няма да оттегли предложението за промени в Изборния кодекс. Аргументът ѝ е свързан с това, че хартиените бюлетини ще дадат възможност за разнообразие на гласоподавателите. Тя обвини ПП и ДБ, че нарушават това право: ”Уж демократични, уж модерни, уж млади, а искат да ни принудят да си оттеглим предложението.” Нинова ще настоява до край за смесено гласуване. БСП напука преди само за машина. Не добра практика, но не и прецедент – среднощно гласуване.
 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че няма спомен как е гласувала на последните избори – дали на хартия или електронно. Въпреки това тя е категорична: няма да отстъпи и ще настоява до край за връщането на смесено гласуване. Това каза Нинова пред bTV.

 

С чувство за призоваване към разум, Нинова посочи, че предложението на БСП за връщането на гласуване с хартиена бюлетина, цели единствено предоставяне на демократична възможност за избор на гражданите. И тя ще направи всичко възможно да отстои това право, като се бори за него.

 

Нинова посочи, че няма представа и не знае с колко ще се вдигне подкрепата за БСП след връщането на гласуването с хартия, но каза, че е важно да се предостави възможност на 600 000 избиратели да гласуват пак. БСП няма намерение да отстъпи. 

 

Въпреки, че страната ни е рекордьор по невалидни бюлетини, Нинова посочи като аргумент мнението на германския съд, според което машините не са достатъчно ефективни. Лидерът на социалистите посочи, че с връщането на хартията ще се въведе и видео наблюдение, което ще показва онлайн броенето от секциите "на живо". Броенето ще бъде пред камерата и ще има пълен отчет. По думите ѝ ще е достъпно от всяка част на света.

 

Нинова успокои аудиторията, че няма да има тъмна стаичка. По думите ѝ машините остават и към смесения вот ще има общ протокол.

 

Нинова посочи, че преди време БСП е напуснала пленарна зала по време на гласуването, само когато е ставало въпрос за въвеждането на машинен вот. Интересно обяснение от Нинова, която призовава ПП и ДБ да са по-толерантни, широко скроени и демократични в опитите да "хързулнат" хартиеното гласуване.

 

Нинова не се обезпокои от среднощното гласуване, което е продължило 17 часа. Тя посочи, че не е добра практика, но не е и прецедент, тъй като на предишни среднощни гласувания, е приеман бюджетът на страната.

 

Тя увери, че въпреки сагата с внасянето на промени в Изборния кодекс, няма опасност пред БСП да останат в изолация, защото те искат само въвеждането на хартиена бюлетина. ГЕРБ-СДС са тези, които искат отпадането на Обществения съвет към ЦИК и отстраняването на Район "чужбина". БСП са скромни, защото нямат отношение към тези предложения. Нинова се обяви за средното положение с връщането на хартиената бюлетина - кой както иска да си гласува.

 

Нинова обвини, че ПП са изчезнали от сериозните разговори за борбата с корупцията. Тя посочи, че ПП не са гласували да се отпусне 300лв. помощ за дете, което тръгва на училище. На Нинова ѝ е съмнително и отправи ясно обвинение към ПП, че загърбват големите въпроси.  БСП няма да подкрепи управление с мандат на ГЕРБ. Тя изтъкна, че Парламентът работи с плаващи мнозинства. Според Нинова те са опасни за България, защото не дават сигурност, перспектива за развитие и икономическа стабилност.

 

Нинова подчерта, че Правителство на малцинството ще бъде кукла на конци, защото е необходимо стабилно управление, работещо НС и работа по конкретни политики, а не препъни-камъка да е техническият начин как ще гласуваме. Нинова отправи поредното обвинение: "Разговорът е по-сериозен. Той е за политики, а не за начина, по който ще се гласува. Оттеглиха се от политиката, "залепиха" се за технологията.”

 

За БСП е важно при бъдещото управление на страната да се гласува социалната политика, майчинство и минималната работна заплата да бъдат 850лв., както и въвеждане на понятието "енергийно бедни". Тя изтъкна, че социалният пакет и икономиката имат по-голямо значение.

 

Нинова не пропусна да смъмри  ДБ и ПП: Да се държат като големи хора, ако искат да преговарят с БСП за политики, защото този пазарлък  с Изборния кодекс няма да го водят. По думите ѝ политиката изисква разговори, диалог, но не и тропане по масата. Нинова разкритикува ДБ и ПП, че "не са гнусливи да водят разговори с ГЕРБ по теми като износа на оръжие за Украйна и закупуване на Грипени и т.н.", а се възмущават от БСП, че иска връщане на хартиената бюлетина.

 

Нинова посочи, че една нищожна част иска оставката на ръководството на БСП. Конгресът  на партията цели промяна към бъдещето. Лидерът на левицата отправи първоначално упрек към ПП и ГЕРБ, че са пропилели времето, което Радев им е дал, за да се разберат с ГЕРБ за бъдещо правителство. Впоследствие упрекът премина и към президента - че и той е забавил връчването на първия мандат. Тя посочи, че това са фактите: "Нищо не стана. Карат се ПП и ГЕРБ. Загубено време е. Не доведе до продуктивен резулат."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4453 |17.11.2022 Нинова отвръща на удара: ПП и ДБ истерично провалят възможността за нов кабинет . 1| 2772 |15.11.2022 Ще заровят ли томахавките Нинова и Радев? Мястото на срещата е утре, на "Дондуков" 2 . 3| 2924 |13.11.2022 Нинова: Това, което виждаме напоследък е политическа вакханалия . 1| 3080 |11.11.2022 ДПС и БСП си говорят за бюджета. Карадайъ пита Нинова ще има ли редовен кабинет в средата на 2023 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads