Реклама / Ads
3| 2996 |20.01.2023 НОВИНИ

Корнелия Нинова с ”прозрение” след лидерската среща. Предсрочните избори били неизбежни

.
Корнелия Нинова
”Предсрочните избори са неизбежни” - това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след лидерската среща, която се проведе в парламента. Разговорът беше между БСП, ГЕРБ, ДПС и ”Български възход”. От Продължаваме промяната, Демократична България и ”Възраждане” не участваха.
 

В началото на срещата Корнелия Нинова припомни, че президентът е връчил именно на БСП третия мандат, защото в трудни моменти БСП са доказали, че са отговорна партия, която търси диалог. Тя открои четири важни въпроса – законите по Плана за възстановяване, за бюджета за 2023г., влизането ни в Шенген и съдебната реформа.

 

"От бюджета за 23-та най-много ще пострадат хората, а очевидно от днешния разговор се вижда, че няма подкрепа за съставяне на правителство, т.е. ще отиваме на избори, до юни-юли, ще оставим държавата без бюджет. Добре, това е ваша воля, уважаваме решението на всички партии. Ние просто правим опит като мандатоносител на третия мандат, който е кризисен, да направим всичко по силите си. Никой от нас не ви е говорил за коалиция. Не сте чули такава дума, защото кой мисли - господин Борисов споменава коалиция".

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подчерта, че реално пречки и червени линии за съставянето на правителство няма, но решението на конгрес на ГЕРБ да няма подкрепа при мандат на БСП не може да бъде нарушено: "Аз съм убеден, че отиваме за пети път на избори. След петия - пак същото ще се говори, ако на формат, подобен, предварително не се изговори как и по какъв начин може да бъде структурирано ново правителство. Сега няма как да го подкрепим, но аз ще разговарям с колегите подобна забрана, защото БСП също много се промени, не би трябвало да бъде спирачка за някакъв вид техническо, експертно, програмно, каквото и да било правителство в един момент".

 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ подчерта, че отиваме на поредните ненужни предсрочни избори заради липсата на диалог между партиите в парламента.

"Едни добри предпоставки за това, че в периода до евентуалните ненужни предсрочни избори да имаме такова поведение, че след тези предсрочни избори, да имаме възможност да преодолеем политическата криза".

 

За Стефан Янев от "Български възход" тази среща е важна, но закъсняла: "И да се търси пресечна точка, така че от наша гледна точка, от името на "Български възход", още веднъж бих искал да поздравя всички присъстващи и да декларирам, че според нас това е правилният подход: диалог, диалог и пак диалог".

 

Този следобед Изпълнителното бюро на БСП ще решава дали ще има двустранни разговори с партиите, които не отрекоха, че може да говорят с БСП в двустранен формат. Ще се реши и евентуално дали и кога мандатът ще бъде върнат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3346 |20.01.2023 Доц. Иво Инджов: Нинова си дава ясна сметка, че лидерската среща няма да доведе до резултати . 3| 3788 |20.01.2023 Любомир Стефанов: Борисов има да си връща на Нинова за една нейна задявка . 6| 3264 |20.01.2023 Нинова, Борисов, Карадайъ и Янев сядат на масата за преговори . 1| 3487 |19.01.2023 Първан Симеонов: Радев намигна на електората на БСП и постави Нинова на тясно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads