Реклама / Ads
11| 6066 |29.10.2023 НОВИНИ

Избори в сянката на ДАНС /обновена/

.
В сянката на доклада на ДАНС очаквано преминава изборния ден. Политически лидери, кандидат-кметове и дори държавния глава вече коментираха скандала, който доведе до решението на ЦИК да бъде отменен машинния вот на първи тур. 
 

Докладът на ДАНС 

 

Всичко започна, след като на спешен председателски съвет в парламента (без представителите на ПП-ДБ) бе разследан доклад на ДАНС. Той бе публикуван вчера, а в него се твърди, че зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнев неправомерно е заслен ХЕШ кода на машините, за да си “поиграе” с него. Хеш кодът е видим за всички, по закон е публичен и се публикува в сайта на ЦИК, обясни бившият министър на електронното управление Божидар Божанов.

 

Причините ГЕРБ и ДПС да вдигнат пушилката не са известни. Именно те взеха решение за промени в Изборния кодекс, с което машините се превърнаха по-скоро в принтери - отпечатваха гласовете по пригледно и нямат връзка с отчитането на гласуването, тъй като разписките се броят на ръка. Машинното гласуване обаче доказано намали броя на недействителните бюлетини. На миналия местен вот 660 хил. невалидни бюлетини на хартия.

 

Какво казаха политиците днес? 

 

“Дали е хартия, пергамент или на камък, отговорността е у нас. Проблем е, че махнаха машините, начинът, по който го направиха, е скандален”, заяви Васил Терзиев, който изрази надежда, че вотът няма да бъде опорочен. 

 

"Надявам се, че споровете за технологиите от вчера не са засенчили идеите и посланията на кандидатите”, коментира Ваня Григорова, но отказа да коментира решението на ЦИК за отмяната на машинния вот. 

 

“Щях да гласувам с машина, ако не бяхме загубили доверието в този процес. Искам отговори от политическите лица, които дължат отговори, но не го чух през последните 48 часа", каза кандидат-кметът Антон Хекимян.

 

Според Деян Николов от “Възраждане”, който също е кандидат-кмет за столицата - ако някой е нарушил закона по начин, по който застрашава националната сигурност, трябва да изтърпи най-строгото наказание.

 

“Гласувам с мисълта колко е важно това, въпреки всички безотговорни опити да се дискредитира изборният процес, да се дестабилизира, да се внесе хаос”, посочи съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов. 

 

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков заяви, че броят на невалидните бюлетини ще покаже какво означава връщането на хартията.

 

“Днес чух една хубава реплика и ми хареса: Гласувайте като машини, въпреки че използвате хартия", коментира Петков.


Той не отговори на въпроса, дали е възможно от ПП-ДБ да искат касиране на изборите, ако ВАС отхвърли решението на ЦИК за гласуване само с хартиени бюлетини.

 

“В централата имаме принтери. Те нямат кодове. Като са само принтери, защо са им кодове и ходят през нощта да ги снимат? Много са им леки тезите”, посочи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

"Виждам по избирателната активност, че решението за отмяна на машините не е повлияло тежко. Активността е същата, дори малко по-висока от предишните избори", посочи Нинова.

 

Премиерът акад. Николай Денков бе лаконичен по темата, но посочи, че хората трябва да са спокойни, че гласът им ще бъде отчетен правилно.

 

“Ние имаме нужда от спешно възстановяване на доверието в изборния процес. Затова очаквам компетентните органи в най-скоро време да извършат своето разследване и да оповестят кои са играчите и мотивите за този акт”, посочи държавня глава Румен Радев.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4086 |29.10.2023 Радев за доклада на ДАНС: Очаквам компетентните органи да кажат кои са играчите . 0| 3948 |29.10.2023 Пребиха кандидат за общински съветник. Отказал да купи всички СИК-ове . 0| 3859 |29.10.2023 Най-много гласуват в Благоевград. В София - под 16% активност къл 13 ч. . 17| 34190 |29.10.2023 Нивата на реките в цяла Изборландия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads