Реклама / Ads
4| 3283 |03.04.2023 НОВИНИ

Стефан Манов: Развалихме къща, за да направим колиба. Видяхме очакван хаос с връщането на хартиената бюлетина

.
Източник: личен архив
Връщането на хартиената бюлетина създаде очакван хаос при отчитането на гласовете, затова една от първите задачи на новия парламент трябва да бъде премахването ѝ, заяви в "Денят започва" Стефан Манов от Обществения съвет към ЦИК.
 

"Развалихме къща, за да направим колиба. Това, което видяхме вчера и тази нощ, е очакваният хаос с връщането на хартиената бюлетина. Тя не донесе повече избиратели, активността остана ниска, но се върна напрежението при предаването на протоколите. Това е хроника на една предизвестена изборна история, която я говорим от няколко месеца. Народното събрание трябва да отвори Изборният кодекс и с техническа поправка да премахне хартиените бюлетини, защото наесен предстоят местни избори, където на много места се гласува с три бюлетини - за кмет, за кмет на кметство и за общински съвет", посочи той.


Той коментира и ръста на проблемите с машините за гласуване.

 

"Трябва да се направи анализ на дефектиралите машини. Факт е, че проведохме 6 избора с тези машини и досега имаше 30 до 50 отказали устройства, а сега в редица случаи имаше проблем с отпечатването. Знаете какво се промени от предходните избори - смени се хартията, не бяха направени по мое мнение достатъчно тестове и проверки, за да може това устройство, което може да смята, да се превърне в скъп принтер на бюлетини. Берем плодовете на една законова поправка в 12 без 5, писана на коляно", коментира той.


Според Манов ЦИК е предоставила късно необходимата информация на Министерство на електронното управление и късно са сертифицирани машините.

Той отчете още, че около 190 000 българи зад граница са гласували, което не е лош резултат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2776 |02.04.2023 Стефан Янев се надява на диалог. Гласува с машина . 6| 3365 |31.03.2023 Проф. Стефанова: Ниската избирателна активност и "Не подкрепям никого" облагодетелстват малките партии . 8| 5896 |30.03.2023 Красимир Манов: Радев и служебният му кабинет са чиста и реална заплаха за националната ни сигурност . 4| 3324 |29.03.2023 Любомир Аламанов: Истеричната кампания на ГЕРБ има за цел да размие черните 12 години управление

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads