Реклама / Ads
0| 4044 |05.04.2016 НОВИНИ

Божидар Лукарски откри MachTech&InnoTech Expo

.
Изложенията за индустриална техника MachTech&InnoTech Expo и за измервателни системи и оборудване БУЛКОНТРОЛА са ключови за сверяване на часовниците в индустрията. Министърът на икономиката Божидар Лукарски откри 6-ото издание на водещото изложение за индустриална техника MachTech&InnoTech Expo, съобщиха от Интер Експо Център.
Силната индустрия създава необходимосттта от нови мощности и има изключителна роля  във въвеждането на иновативни технологии, коментира Лукарски. Неслучайно ръстът на чуждестранните инвестиции за миналата година е 23%. Софтуерните приложения, големите бази данни, облачната инфраструктура, онлайн управлението влияят изключително бързо на развитието на икономиката. Затова министерството на икономиката стимулира развитието на малкия и среден бизнес с европейско финансиране и по-добри кредитни условия. Тази година подкрепи 23 български фирми да участват на изложението MachTech&InnoTech Expo.  На индустрията се дължи ¼ от икономическия прираст на България.

А изложенията за индустриална техника MachTech&InnoTech Expo и за измервателни системи БУЛКОНТРОЛА са ключови за сверяване на часовниците на малките и средните предприятия с развитието на технологиите, подчерта Лукарски.

Тази година на изложенията участват 40% повече български компании, повече от половината са новите фирми, коментира управителят на Интер Експо Център Ивайло Иванов. На откриването присъства и председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Междувременно започна  и 10-ото издание на единственото изложение за водния сектор в България ВОДА СОФИЯ с 8-ата конференция БУЛАКВА „Иновативни решения за ефективни ВиК услуги“  на Българската асоциация по водите. Форумът беше открит от зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова и зам.- министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той съобщи, че до май ще бъдат сключени всички договори между Асоциациите по ВиК и ВиК операторите.  Досега 242 общини са се включили, но остават други 23 общини, които не са решили дали ще участват в този процес. Нанков предупреди, че общините, които блокират  регионалния принцип и окрупняването на сектора ще бъдат лишени от финансов ресурс.

Изключително важно е индустрията да бъде тясно обвързана с чистите технологии. На обиколка на изложенията MachTech&InnoTech Expo, БУЛКОНТРОЛА и ВОДА СОФИЯ министърът на икономиката Божидар Лукарски и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева се качиха на ключови и скъпи електромобили.
По време на изложениято Индустриален клъстер „Електромобили“ връчи наградите за 2015 г. за постигнати резултати в развитието на електрическата мобилност  на България „Кубратов меч“. Голямата награда „Кубратов меч“ получи екипен проект за разработка и въвеждане в експлоатация  на специализирана зарядна станция за зареждане на електрически автобуси с ултра кондензатори.  София Тех Парк получи диплом за изграждане и въвеждане в експлоатация на първия в България научно-технологичен парк, където наука, бизнес и държава си подават ръка. За пръв път на 5-ото издание на наградите беше присъдено отличие в категорията екипен проект за реализация на иновативен продукт на базата на Ситроен Берлинго, свързан с развитието на екологични транспортни средства и повишаване на тяхната енергийна ефективност. Бяха връчени дипломи и в категориите бизнес, наука, иновативен продукт, български продукт за електрическа мобилност.

През 2016 г. на MachTech&InnoTech Expo иновациите са свързани главно с автоматизирането, роботизирането, цифровизацията на процесите в индустрията, с напредъка на приложенията в индустриалния софтуер. На 6 април ще се проведе Иновационен форум – Design Driven Innovation. На 7 април компаниите ще могат да се включат в традиционните двустранни бизнес срещи между български и чуждестранни фирми за технологичен трансфер, възможности за партньрство и общо участие в европейски проекти. Инициативата се подкрепя от Българската стопанска камара и Enterprise Europe Network. В нея ще участват и компании от изложението за контролно-измервателна апаратура, аналитичнo, лабораторно оборудване и електроапаратура БУЛКОНТРОЛА, чието 44-ото издание ще се проведе също от 5 до 8 април.

На 6 април по време на 10-ото издание на ВОДА СОФИЯ  ще се проведе още специализиран семинар за ВиК оператори, проектанти и представители на държавните институции. Той се организира също от Българската асоциация по водите с подкрепата на Европейската асоциация по водите.
В трите изложения MachTech&InnoTech Expo, ВОДА СОФИЯ и БУЛКОНТРОЛА ще участват повече от 160 компании, които ще представят над 350 световни бранда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4614 |05.04.2016 Тр. Трайков: Лесно е да си откриеш офшорна сметка . 0| 3885 |04.04.2016 Синдикатите в "Булгартабак" искат главата на Лукарски . 0| 4852 |31.03.2016 402 хиляди лева открити в тъста на шефа на ДАИ . 0| 5451 |31.03.2016 Лукарски: „Булгартабак” спира работа от утре
Реклама / Ads