Реклама / Ads
4| 6517 |11.05.2018 НОВИНИ

Д. Божилов за Фрог: Квесторите на КТБ дадоха на „свои” хора по 200 хил. лв. от ФГВ

.
Даниел Божилов Източник: БГНЕС
Обвиненията на Софийска градска прокуратура към двамата квестори на КТБ Станислав Лютов и Елена Костадинчев за умишлена безстопанственост в особено големи размери е по сигнал на НПО „Ние, гражданите”.
 

Лютов и Костадинчев са обвинени в това, че в периода на квестурата в съучастие при условията на продължавано престъпление не са положили достатъчна грижа за опазване на имуществото на банката като са нанесли вреди в размер на 1 070 383,83 лв.

 

„Сигналът ни е от преди почти 4 г. като това е един от близо 60-те подадени сигнала до главния прокурор. Обвинението касае трансформирането на 9 негарантирани привилегировани депозита в КТБ АД в гарантирани, което е довело до изплащане без основание на обезщетения по гаранционната схема”, обяснява пред Фрог нюз юристът Даниел Божилов от „Ние, гражданите”.

 

Реално от всички подадени сигнали този е най-малозначителният като обем на нанесените материални вреди. Той касае обстоятелството, че в периода на квестурата Костадинчев и Лютов със свои решения преобразуваха 9 привилигировани депозити в обикновени, което позволи на титулярите на тези влогове да получат неоснователно по 200 хил. лв. от ФГВБ. В обвинителния акт обаче прави силно впечатление, че определената сума на вредите е едва 1 млн. и малко, докато посочената в сигнала сума възлиза на почти 1 млн. и 800 хил. защото всички посочени депозити са надхвърляли гарантираната сума. Тук възниква въпросът над кои вложители, получили неоснователно обезщетение прокуратурата, е пуснала отново чадър?

 

„Ние, гражданите” са подали около 60 сигнала в прокуратурата за неоснователно освободени обезпечения по кредити за допускане на отчуждаване на активи и други незаконни действия на квесторите, водещи до намаляване активите на КТБ АД, като общата сума на вредите е над 2 млрд. лв. Но по тези сигнали прокуратурата продължава да мълчи и да не предприема адекватни действия.

 

Особено по емблематичния случай на незаконно присвояване на централната сграда на Банката от защитения свидетел Бисер Лазов. В тази връзка още преди 3 г. беше подаден сигнал в прокуратурата. Наред с това беше сезиран и гражданския съд и преди около два-три месеца ВКС с влязло в сила решение потвърди незаконността на тези сделки и прехвърляния. Въпреки това обаче прокуратурата отказва да се задейства по този сигнал. Както и по останалите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5555 |11.05.2018 Повдигнаха обвинение на квесторите на КТБ за безстопанственост в особено големи размери . 9| 9589 |09.05.2018 Страхил Делийски пред Фрог: Коалицията на патриотите приключи своя политически живот . 2| 5625 |08.05.2018 Само във Фрог: Съдия от СГС отложи дело за догодина, за да получи доживотната присъда на Сумиста . 8| 10538 |03.05.2018 И. Анастасова за Фрог: България е представена като колония в новите учебници по литература

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads