Реклама / Ads
5| 6390 |30.10.2015 НОВИНИ

Д. Божилов за Фрог: Шефът на ВАС бламира съдебната реформа по команда

.
Георги Колев
Шефът на ВАС Георги Колев използва суматохата на изборите, за да бламира за пореден път възможностите за реална съдебна реформа. Това, което е известно за него е, че цялата му кариера се дължи на партийните му назначения, първо като съдия, после като председател на СГС, а сега и на ВАС. Очевидно е, че обслужва интересите на тези, които стоят зад статуквото. Решението, което прокара чрез Пленума на ВАС за богоизбраните 10 човека, които ще решават най-важните дела като касационна инстанция, засилва зависимостите в съдебната система, коментира за Фрог нюз юристът Даниел Божилов.
 

НяКой е накарал Колев да спусне такова решение. Знае се вече и кои ще бъдат тези десет съдии. Сред тях е Емануел Митов, Боян Магдалинчев, и приближените му Анна Димитрова и Донка Чакърова. Това са все съдии, поддържащи тесни връзки с Колев. С тях се засилва възможността еднолично да се решават дела и то не съгласно закона, а съгласно конкретни конюнктурни интереси, предупреждава Божилов.

 

Ако до момента теоретично можеше дадено дело да се разпредели между 80 съдии при състав от 5 човека, то след тези промени нещата се свеждат да се разпредели само между 10 човека, т.е. между два състава. Подобен подход има пряко отражение и върху магистратите от първоинстанционните съдилища, тъй като тяхната зависимост се увеличава предвид факта, че кариерното им развитие ще зависи от тези 10 души. Причината за това е, че тяхната атестация зависи от броя отменени решения от по-висшия съд. Примерно Георги Колев вдига телефона на Видинския административен съд и нарежда на съдийката да реши еди как си делото. Ако тя не го направи, касационната инстанция ще й отмени решението и издигането й ще бъде провалено, обяснява Божилов.

 

Всичко това може да се спре, ако парламентът има волята да го направи. Трябва да се променят законите. В противен случай Георги Колев ще продължава да нарушава Конституцията и Законът за съдебната власт, предупреждава юристът

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6811 |30.10.2015 Хр. Вучева пред Фрог: Синдиците на КТБ харчат страшно много пари . 18| 9785 |29.10.2015 Експерт пред Фрог: Показаха на Алексей да не си играе с огъня . 7| 5433 |29.10.2015 Експерт за Фрог: Сега предупредиха Ал. Петров, следвашият път ще е...сещате се ! . 20| 5595 |29.10.2015 Т. Стойчев пред Фрог: Алексей е като гръмоотвод, по него стрелят, но нищо не се случва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads