Вторник, 23 Октомври 2018, 03:10
Frognews
0| 2813 |31.08.2017

Борбата с домашното насилие ни струва милиони, а ефект никакъв

.
Доклад, отразяващ постигнатите резултати по Плана за действие за изпълнение на Заключителните препоръки към България, отправени от Комитета на ООН за премахване на дискриминацията по отношение на жените, който правителство трябва да приеме, разкрива, че борбата с домашното насилие се оказва бизнес за милиони. Ефектът от дейността на институции и неправителствени организации, обаче, се оказва повече от незадоволителен.

Само в рамките на последните два месеца, две жени бяха убити в София от доскорошните си партньори, въпреки множеството жалби и дори наличието на ограничителни заповеди. България отново ще бъде порицана от Комитета за премахване на дискриминацията по отношение на жените на ООН. През месец февруари 2017 г. жалба на жертва на насилие е обявена за допустима пред Комитета.

 

„Жалбоподателката Станислава Лазарова, чрез своите адвокати е предприела всички възможни действия, регламентирани от българското законодателство за защита от домашно насилие, като е поискала издаване на заповед за защита от Пловдивския районен съд (дело № 7444/2014 г.) и е търсила многократно съдействие от Дирекция за социално подпомагане и от полицейските органи. Тези действия не са довели до желания от жалбоподателката резултат - преустановяване на проявите на домашно насилие, въпреки законосъобразните действия на горепосочените органи, в рамките на тяхната функционална компетентност", става ясно от проекта на доклад, който правителството ще разгледа в края на месец септември. Документът подробно описва множеството проекти срещу домашното насилие, които са били реализирани в последните години у нас.

 

Проектите са били насочени към осигуряване на закрила на жертви на домашно насилие и обучение на магистрати и полицейски служители. Голяма част от финансирането е идвало по европейски програми и по конкретно по Програма БГ 12 “Домашно насилие и насилие, основано на полов признак” на Норвежкия финансов механизъм, с оператор МВР. Един от тези проекти е на стойност 267 305 евро, от които 15% е националното съфинансиране. В рамките на проекта “Подобряване на националната правна рамка в съответствие със стандартите на Съвета на Европа и укрепване на капацитета на компетентните институции, занимаващи се със случаи на домашно насилие и насилие, основано на полов признак”, през 2016 г. полицията е разработила Наръчник за обучение на обучители “Повишаване на професионалния капацитет на българската полиция за справяне със случаи на домашно насилие и насилие над жени”.

 

Разработен е и Методически наръчник за работа на полицейски служители по случаи на домашно насилие и насилие основано на пола. Проведени са две тридневни обучение в София, в което са участвали общо 56 обучители на полицейски служители, посочва БГНЕС. Проведени са и три двудневни семинари за обучение на самите полицаи. Семинарите са били в Банкя, Стара Загора и курорта “Св. Константин и Елена”. На тях са били обучени 180 полицаи от 180 Районни управления на МВР работещи по проблемите на домашното насилие. В учебната програма на Академията на МВР има отделено специално място на проблематиката свързана с защита правата на човека и равнопоставеността между половете.

 

През 2012 г. Националният институт на правосъдието е разработил програма, посветена на мерките за защита от домашно насилие в рамките на дистанционното обучение на магистрати. В пилотното обучение са взели участие 38 магистрати /36 съдии и 2-ма прокурори/, 1 държавен съдебен изпълнител, 2-ма експерти на Министерството на труда и социалната политика. Същият дистанционен курс е проведен и през 2013 г. с участието на 36 магистрати. 

Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Борисов: Ние сме си направили домашното да не сме риск за еврозоната 1| 3148 |25.08.2017 . Продължава борбата с пожара в Кресненското дефиле 0| 2718 |25.08.2017 . Прекратяват протестите срещу циганското насилие в Асеновград 4| 3231 |20.08.2017 . Протест срещу циганското насилие в Нова Загора 6| 5200 |22.07.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах