Реклама / Ads
2| 2962 |18.03.2023 НОВИНИ

Борел напомни на Скопие за вписването на българите в конституцията

.
Жозеп Борел
Да се продължи напред по пътя на евроинтеграцията, означава да се подобрят отношенията със съседите, а това включва и вписването на българите в конституцията на Северна Македония. Това каза върховният представител на Европейския съюз във външната политика Жозеп Борел по време на пресконференцията след Съвета за стабилизиране и асоцииране (водещия политически форум за диалог между ЕС и кандидатите), която се състоя в Скопие.
 


Тази година ССА за Северна Македония и Албания се състои съответно в Скопие и Тирана, макар обикновено да е в Брюксел или Люксембург.


Началото на преговорите с двете държави зависи от това дали Северна Македония ще промени конституцията си съгласно договореност от миналата година и ще впише българите наравно с другите "части от народи". За целта на управляващите са им необходими две трети мнозинство в парламента, а това значи и подкрепа от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

 

Първият дипломат на ЕС открито отправи предупреждение: "това е най-добрата сделка, която можете да получите". "Не е реалистично да вярвате, че това може да се отвори отново за преговори", каза Борел, имайки предвид призивите за отказ от преговори или предоговаряне на условията в т. нар. френско предложение, прето след над две години криза между София и Скопие.

 

Попитан дали насърчава ВМРО-ДПМНЕ да окаже подкрепа в парламента, той заяви: "Повече от оптимист съм - като приятеля си Оливер (Вархеи, еврокомисаря за разширяването - бел. ред.) аз съм "активистичен"."


Мисля, че трябва да полагаме усилия, за да станат нещата, а Северна Македония се е ангажирала да промени конституцията си. Северна Македония се е посветила на това да промени конституцията, за да включи в нея граждани, които живеят в границите на държавата и които са части от народи - като българите.

 

Припомни на Скопие, че най-младата членка на ЕС, Хърватия, има 22 общности, а промените в основния закон ще помогнат и на Северна Македония да напредне още повече в основните права. "И не се съмнявам, че това ще запази македонската идентичност и по същото време ще даде на страната напредък в присъединителния процес."


"Не жертвате идентичността си на олтара на еврочленството. Идентичността ви ще бъде абсолютно запазена", продължи той. "Защото човешките същества имат няколко идентичности: няма да сте по-малко себе си, понеже ставате членове на ЕС."

 

Македонският премиер Димитър Ковачевски Ковачевски нападна опозицията с думите, че при ясна преговорна рамка и липса на пречка за междуправителствена конференция (освен вписването на българите в конституцията) "за пръв път може да се случи сами да се блокираме заради безотговорно, нерешително и нестратегическо отношение на опозиционните партии в държавата".


Обясни, че всички партии и депутати в парламента имат задължение да работят за "стратегическите" крачки за членство.

 

Скопие опитва да продължи дебата за вписване в конституцията на фона на ново напрежение в отношенията с България заради посегателства срещу български културни клубове и побоя над самоопределящия се като българин Християн Пендиков през януари.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3287 |17.03.2023 Скопие обеща на Борел да включи българите в Конституцията си . 2| 3083 |17.03.2023 Борел и Вархеи в РСМ докато кипи поредно напрежение между София и Скопие . 1| 3233 |16.03.2023 МВнР осъди посегателството срещу културния център на България в Скопие . 1| 2839 |07.03.2023 Двама убити при стрелба в Скопие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads