Реклама / Ads
2| 3083 |17.03.2023 НОВИНИ

Борел и Вархеи в РСМ докато кипи поредно напрежение между София и Скопие

.
Дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел и комисарят по разширяването на блока Оливер Вархеи пристигнаха на визита в Република Северна Македония, за да обсъдят еврочленството на западната ни съседка. Всичко това обаче се случва, докато между София и Скопие кипи поредна порция напрежение след нападението на Културно-информационния ни център в северномакедонската столица.
 

Борел и Вархеи бяха посрещнати от скопския премиер Димитър Ковачевски. Днес в Скопие ще се проведе 16-то заседание на Съвета за стабилизиране и асоцииране между ЕС и Северна Македония.Заседанията на Съвета за стабилизиране и асоцииране между страната и Европейския съюз досега са се провеждали в Брюксел, като за първи път такава среща ще се проведе в Скопие, което македонската страна смята за “само по себе си отличен сигнал”, предават от Македонската информационна агенция.

 

На срещата ще бъдат обсъдени състоянието на реформите, напредъкът в европейската интеграция и двустранните отношения в рамките на Споразумението за стабилизиране и асоцииране.

 

Освен участие в заседанието на Съвета за стабилизиране и асоцииране, Борел трябва да се срещне днес с държавния глава Стево Пендаровски, с министъра на отбраната Славянка Петровска, с председателя на Асамблеята Талат Джафери, както и с със заместник-председателите на Народното събрание, координаторите на парламентарните групи и председателите на Националния съвет за европейска интеграция и на Парламентарната комисия по европейските въпроси.

 

Борел и Вархеи пристигнаха в РСМ след вчерашната си визита в Албания, където се проведе заседанието на Съвета за стабилизиране и асоцииране ЕС-Албания.

 

Обиколката на дипломат №1 на ЕС и еврокомисарят по разширяването обаче идва в чувствителен момент в отношенията между България и Република Северна Македония. Само преди два дни стана ясно за нападение над Културно-информационния център на страната ни в Скопие. Това е поредното подобно посегателство. Припомняме още, че преди месец нападнат бе секретарят на българския културен клуб в Охрид “Цар Борис III” Християн Пендиков. Той бе зверски пребит от трима мъже. 

 

Стана ясно още, че РСМ ще накара всички клубове да сменят имената си, ако те препращат към фашизма и национализма и ако насаждат расова, верска и национална омраза и нетърпимост. Вчера Комисията за употреба на имена на личности в Северна Македония излезе с негативно становище относно използването на името на Иван Михайлов от страна на сдружение Културен център “Иван Михайлов“- Битоля. 

 

Приетите решения от властите в Северна Македония имат пряко отношение към степента на демократизация в страната. Те влизат в противоречие с поетите от Скопие ангажименти в областта на правата на човека и задължението за осигуряване на равни права и свободи за всички граждани, вкл. за тези, които се самоопределят като българи, припомниха от Министерството на външните работи у нас. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3011 |06.03.2023 Лорер категоричен, че коалиция с ГЕРБ не може да има, докато не поемат отговорност за 12-годишния застой на страната . 13| 5728 |02.03.2023 Докато директорът на Народния театър си пише шестица; Протестът за Морфов: Мафията вън! . 0| 2873 |28.02.2023 Жозеп Борел: Лидерите на Сърбия и Косово подкрепят плана на ЕС . 9| 3163 |28.02.2023 Ултимативно: Русия няма да възобнови преговорите по СТАРТ, докато Вашингтон не се вслуша в Москва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads