Реклама / Ads
2| 2291 |08.09.2024 НОВИНИ

Борел заминава на обиколка в Близкия изток, ще събира подкрепа за прекратяване на огъня

.
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел Източник: БГНЕС
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел днес заминава на няколкодневна обиколка в Близкия изток, по време на която ще събира подкрепа за прекратяване на огъня, съобщи ДПА. Агенцията посочва, че се предвижда Борел да посети Египет и Ливан, но не и Израел.
 

По информация от канцеларията му в Брюксел топдипломатът на ЕС планира да се срещне с египетския държавен глава Абдел Фатах ас Сиси в Кайро в понеделник и също така да посети пропускателния пункт Рафах към ивицата Газа.

 

Срещи с посредници от Египет, Катар и САЩ са на едно от първите места в дневния му ред, уточни канцеларията.

 




Във вторник Борел възнамерява да се срещне с министъра на външните работи на Египет Бадр Абделати и да участва в среща на Арабската лига.

 

В сряда и в четвъртък върховният представител ще бъде в Ливан, където ще се срещне с министър-председателя Наджиб Микати, с председателя на парламента Набих Бери и с командира на въоръжените сили на Ливан генерал Джоузеф Аун. Той ще се срещне и с министъра на външните работи и миграцията на Ливан Абдала Бу Хабиб.

 

Предвижда се Борел да обсъди с ливанския си колега подкрепата на ЕС за "устойчивостта и стабилността на Ливан", както и ролята на Ливан в региона.

 

От изявлението става ясно, че не е планирана спирка в Израел.





Борел нееднократно е отправял критики срещу действията на Израел в ивицата Газа и е осъждал "ужасяващите терористични атаки" от 7 октомври, при които бяха убити около 1200 души в Израел и 250 души бяха взети за заложници.

 

Разговорите за прекратяване на огъня между Израел и Хамас буксуват от месеци. Според публикация във в. "Файненшъл Таймс" въоръжените сили на САЩ вече се подготвят за провал на преговорите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2286 |08.09.2024 В последния почивен ден: Интензивен е трафикът на част от граничните ни пунктове с Румъния, Гърция, Сърбия и Турция . 2| 2589 |08.09.2024 В повечето язовири в страната има сериозен спад на водните количества . 2| 4619 |08.09.2024 "Червеният пират": Не познавам съдия Цариградска. Ако ме оправдаят, ще замина за Западна Европа . 3| 2307 |08.09.2024 Проучване: Повечето французи одобряват новия премиер Мишел Барние, но не вярват, че той ще се задържи дълго на поста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads