Реклама / Ads
3| 2932 |02.05.2023 НОВИНИ

Боряна Димитрова: Маршрутите за достигане до правителство наближават остри завои

.
Боряна Димитрова
”Нито политическата криза може да се реши преди местните избори, нито партиите имат интерес от нов вот. Логичният вариант е да се върви към временно правителство - експертно и с ограничен мандат” Това обясни пред БНР Боряна Димитрова, „Алфа рисърч“. ”Правителството, което би се сформирало, трябва да прескочи пропастта на местните избори. Нищо съществено няма да се промени в политическата и в електоралната ситуация, ако през юли отидем отново да гласуваме”.
 

Коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" представи състав на проектокабинет "Денков". Той обаче няма да бъде приет от ГЕРБ-СДС, но би могло да бъде обсъден и коригиран, коментира Бойко Борисов.


"Маршрутите за достигане до правителство остават отворени. Но се стига до ситуация, в която наближават остри завои и трябва да се кара внимателно".


Трябва да си отговорим на 3 въпроса, за да видим какъв тип кабинет е възможен, обясни Боряна Димитрова.


"Първият е дали има държавата интерес да стои в това безвремие, което става все по-опасно от икономическа гледна точка и по отношение на сигурността. Вторият е дали имат партиите интерес от нови избори и последният - дали може да се реши изобщо политическата криза преди местните избори. Отговорът и на трите е „Не“. По-голям е шансът да се върви към сформиране на някакъв вид експертно правителство"


Димитрова обясни и причините за слабото доверието между първите две коалиции.


"Те трябва да удовлетворяват претенциите и на своите твърди ядра, и на по-меките си периферии. Знаят обаче, че нямат интерес от нов вот преди местните избори и ще бъде проява на политическа незрялост да не могат да решат този ребус и да преминат през блокажа".


Не е само клише да се говори за евроатлантическо мнозинство, обясни тя.


"Две групи, които имат сходна ориентация, се оказват непримиримо разделени до степен, че не биха желали да имат свое правителство. В тази ситуация рискът е да продължи управлението на служебните правителства. България не може да остане в това разделение".


Боряна Димитрова коментира и опита за атентат срещу главния прокурор. "Какъвто и да е резултатът от разследването, няма печеливш изход за България. Възможността да бъде организирано покушение срещу главния прокурор е нещо, което изпраща България много далеч от целите, към които се стреми, като Шенген. Позитивен изход би имало, ако възможно най-бързо и убедително бъде разкрита истината. Стигаме до степени, в които разпадът на базовото ниво на обществена сплотеност започва да става опасен".


Изходът от безвремието, в което се оказахме от почти две години, се крие в зрелостта на политическите партии, убедена е Димитрова.


"В противен случай отиваме към един режим, който не е конституционен, но се утвърждава все повече".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2854 |20.04.2023 Социологът Боряна Димитрова: Има шанс за експертен кабинет с мандата на ПП-ДБ . 7| 5772 |13.04.2023 PR експертът Пепи Димитрова: Има тайни преговори на партиите, говорилнята е за отвличане на вниманието . 1| 3034 |03.04.2023 Боряна Димитрова: Няма да има разместване за първото и второто място . 4| 4046 |27.03.2023 Димитрова: Над половината от отреклите побоя ми не са били на работа в същия ден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads