Реклама / Ads
4| 3480 |24.07.2024 НАРОДЕН ГЛАС

Д-р Боряна Холевич разкри пред ФрогНюз как ежедневно ощетяват пациенти с ТЕЛК

.
Източник: БГНЕС
“Съществува голям риск от бум на фалшивите ТЕЛК-ове след последната реформа. Всеки може да фалшифицира моята или вашата епикриза. Дори моята 7-годишна внучка може да го направи от компютъра”. 
 

“Една добре замислена реформа е практически така осъществена, че вместо да помогне най-вече на пациентите и на лекарите, значително затруднява работата им”.


Това каза за ФрогНюз д-р Боряна Холевич - председател на ТЕЛК в МБАЛ "Княгиня Клементина".

 

След последните промени медицинските досиета на пациентите у нас се разпределят на случаен принцип от изкуствен интелект, обясни д-р Холевич.


“Идеята е лекарите да осъществяват експертиза само по медицинска документация. За да можем обаче да извършваме експертиза по медицинска документация, ние трябва да имаме пълен достъп до Националната здравна електронна система, където се съдържат всички медицински документи на пациентите. Ние такъв достъп нямаме, джипитата също нямат, както и комисиите в НОИ, които проверяват всяко наше решение, т.е. работете по документи без документи”, допълни тя.


“Пациентите имат право да подават медицинска документация в съответната картотека, но тя няма атрибутите на документ, който да извършва експертиза”. 







“Така моята 7-годишна внучка може да вземе вашата епикриза и на компютъра да ѝ смени името, а ние трябва да я приемем безрезервно и без възражения, защото не сме следствени органи да проверяваме дали всяка епикриза е истинска, или не. Ние няма как да видим дали тя е минала консултации, изследвания през Здравна каса и дали е истинска, или някой просто си я е написал”.


“Да работим без достъп до Националната здравна електронна система е безумно!”. 


Председателят на ТЕЛК в МБАЛ "Княгиня Клементина" обясни, че са провеждали срещи в Министерство на здравеопазването:


“Разговаряла съм зам.-министри и те казват: “Вие сега работете така, пък после ще го измислим”.


“Искахме временно замразяване на реформата, за месец, два, три, колкото трябва, докато не се осъществи този достъп. Но оттам ни казаха, че това не зависи от тях, защото било постановление на Министерски съвет. Аз се чудя дали нашето министерство не е част от Министерски съвет, но това е друга тема”.







“Единственият начин да работим така е масово да ощетяваме пациентите, защото ако ние дадем процент, с който комисиите не са съгласни, поради липса на някаква документация, те ги обжалват. Ако някой от тях даде по-нисък процент от нашия, на нас ни правят административни актове, които са по 2-3 хил. лв. и с които ние не сме съгласни - без да сме виновни да плащаме”.


Как се режат пациенти с ТЕЛК?


“За да излезем от тази ситуация, се налага масово да ощетяваме пациентите, друг вариант просто няма. Мога да ви дам пример. Да кажем, че съм ортопед, идва ми една хвърчаща бележка за някаква консултация, която не е ясно кой е издал, минала ли е през здравна каса, не е ли и т.н., на която пише двустранна коксартроза. Не е описан обемът на движение на пациентите, от който зависи процента, няма приложена рентгенография, която е водеща при диагностицирането на това заболяване и аз съответно пиша, че пациентът е работоспособен. Коксартрозата е недоказана на рентгенография, липсва описание на функционален дефицит, съответно пациентът е работоспособен. Реално той може да е в много тежка коксартроза, може да е с патерици, може да е и в инвалидна количка. След като нямаме необходимата документация, няма друг ход. Може и е да е начална коксартроза, човекът просто да го боли и да не може да се качва по стълбите, но ние няма как да знаем какво е”, подчерта д-р Боряна Холевич. 

 

“Мислехме за масово подаване на оставки, но не виждам смисъл от това. Защо да подаваме оставки за нещо, за което не сме виновни. Надяваме се пациентските организации да вземат нещата в свои ръце. Аз съм разговаряла с тях и сме на едно и също мнение, нямаме разногласия относно това, че трябва да имаме достъп до документацията”. 

 

Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 10640 |23.07.2024 "Кремълският ходжа и розовият домат на мирa". Как може да се усмихваш до посланика на държава, която всеки ден убива деца? . 30| 5080 |23.07.2024 "Тъй ми се иска да взема всички отровени от пропаганда хора, да ги закарам на фронта и да видят какво означава “руски мир” . 33| 5943 |22.07.2024 Иво Инджев: Кой сега е “сенилният” в битката за Белия дом! . 5| 7166 |19.07.2024 Лазар Радков: Защо има толкова много пожари в България в момента ли? Вижте тази снимка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads