Реклама / Ads
2| 5820 |02.10.2020 НОВИНИ

Борис Бонев: Червеното не е продукт на въображението на някое дете, а нова сграда

.
Уви, червеното не е продукт на въображението на някое дете - всяка формичка, която виждате в една от най-старите и красиви части на София е нова сграда.
 

Нов блок, често на мястото на старите софийски къщи. Нови 7-8 етажа на мястото на 2-3 етажни бивши и настоящи паметници на културата. И всичко това е в зоната, където се провежда успешния и любим на софиянци фестивал КвАРТал.

 

Зона с огромен потенциал да се превърне в софийския Капана - място, което да привлича нетрадиционни и арт бизнеси, да бъде гурме дестинация и събирателен пункт както за жителите на града, така и за туристите.
Нищо от това, обаче, няма да се случи, ако чарът на ниското застрояване отстъпи на поредните безлични блокове, както е предвидено в устройствените планове за квартала. Наясно съм, че инвеститорите гонят максимална застроена площ и че новият блок е примамлива алтернатива пред собствениците на стари къщи, които трябва да влагат хиляди, за да ги поддържат. Но аз считам, че духът на града е по-важен от печалбата. Редно е, обаче, и Столичната община да помогне - експертно и финансово, за да може Стара София да оцелее в този квартал и да се развива устойчиво. Това включва:
Обявяването на цялата зона за архитектурен резерват с много рестриктивни изисквания към застрояването;


Промяна на подробните устройствени планове и намаляване на допустимата етажност;
Създаване на общински фонд за изготвяне на проекти и съфинансиране на реновацията на всички стари къщи в квартала;
Анализ на мобилността и определяне кои улици могат да бъдат пешеходни и кои споделени;
Пълна общинска подкрепа за провеждането на различни по вид фестивали и културни мероприятия в зоната.


Нашата София е град с хилядолетна история и богато културно и архитектурно наследство. Длъжни сме да ги опазим! Във все по-глобализирания и конкурентен свят на 21-ви век именно нашата история и култура, представени в архитектурното ни културно наследство, трябва да бъдат възприемани като начин за духовно оцеляване, но също и като незаменим ресурс за устойчиво развитие.

 

Борис Бонев, общински съветник от "Спаси София", Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 11576 |02.10.2020 Петър Витанов: Европарламентът изпраща Борисов в международна изолация . 19| 10528 |01.10.2020 Отровното трио: Съсипващ удар на ЛИБЕ срещу Борисов . 31| 7187 |01.10.2020 Борисов от Брюксел: Докладът отчита постигнатото от правителството . 10| 5022 |01.10.2020 Елена Йончева: Докладът на ЕС показва болестта на България, лечението й ще започне с оставката на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads