Реклама / Ads
4| 2843 |23.03.2023 НОВИНИ

Борис Джонсън VS. депутати заради ”Партигейт”

.
Източник: личен архив
Бившият британски премиер Борис Джонсън настоя многократно, че не е подвел умишлено парламента за „Партигейт“ по време на изслушването му в Комисията по привилегиите и поведението на депутатите. Членовете на комисията обаче не сметнаха аргументите му за достатъчно убедителни.
 

С Библията в ръка Борис Джонсън се закле да казва „истината и само истината“ и веднага изтъкна:

 

„С ръка на сърцето, не съм лъгал в парламента“. Той призна, че социалното дистанциране не е било „перфектно“ на събиранията на Даунинг стрийт по време на локдауна, но посочи, че те са били „важни“ работни събития, за които твърди, че са разрешени. Джонсън настоя, че правилата на локдауна, както той ти разбира, са били спазвани по всяко време.

 

Седемте членове на Комисията обаче оспориха твърденията му, че той не е бил предупреден предварително, че събиранията на Даунинг стрийт 10 са незаконни, като председателката Хариет Харман от Лейбъристката партия в един момент нарече „неубедителни“ аргументите му.

 

Джонсън загуби самообладание и на няколко пъти се спречка с депутата от Консервативната партия Бърнард Дженкин като заяви на съпартиеца си, че говори „пълни глупости“.

 

Комисията по привилегиите и поведението на депутатите трябва да установи дали Джонсън умишлено е подвел депутатите и разследва изявленията на бившия премиер пред парламента след като в края на 2021 година в медиите излязоха подробностите за купоните с консумация на алкохол и други събирания на Даунинг стрийт.

 

Ако Комисията установи, че Джонсън умишлено и безразсъдно е подвел депутатите, той може да бъде отстранен от Камарата на общините – ход, който може да предизвика извънредни избори в неговия избирателен район. Присъдата на Комисията трябва да бъде произнесена до началото на лятото.

 

Ако бъде взето решение за налагане на санкция на Джонсън, тя трябва да бъде гласувана в Камарата на общините.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4105 |18.03.2023 Васил Велев: И големи приходи не могат да компенсират свръхразходите на депутатите . 11| 3849 |18.03.2023 Навърши се година от ареста на Борисов, делото срещу Божков е замразено . 3| 4363 |17.03.2023 Бойко Рашков: Гешев се включи в предизборната битка, не обели дума за ”Барселоногейт” и пачките на Борисов . 6| 4321 |17.03.2023 Лена Бориславова: Няма да дойде спасител отвън, всички ние трябва да направим нужното

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads