Реклама / Ads
2| 3767 |28.04.2021 СВЯТ

Борис Джонсън под засилен натиск заради ремонта на апартамента си

.
Източник: БГНЕС
Британският премиер Борис Джонсън беше подложен на нарастващ натиск да обясни кой е финансирал ремонта на апартамента му на ”Даунинг стрийт” 10 , след като бившият му главен съветник намекна, че може да е нарушил правилата за политическите дарения, информира ”Ройтерс”.
 

Осем дни преди местните избори в Англия, както и изборите за регионални парламенти на Уелс и Шотландия, Джонсън се сблъсква пред поток от твърдения за всичко – от обърканото първоначално управление на COVID-19 кризата до въпроси кой какво е издал от кабинета му.

 

Запитана миналия месец за ремонта, говорителката на Джонсън увери, че всички дарения, подаръци и облаги били декларирани надлежно и че не са използвани средства на Консервативната партия за плащане на ремонта.

 

Джонсън има надбавка, финансирана от данъкоплатците, в размер на 30 000 паунда (42 000 долара) всяка година за поддържане и обзавеждане на официалната си резиденция, но всичко на по-голяма стойност трябва да бъде платено от премиера.

 

Според министри Джонсън сам е платил за работата, но не е ясно кога е платил и дали ремонтът, за който се съобщава, че е струвал 200 000 паунда (280 000 долара), първоначално е бил финансиран от някакъв вид заем. Съгласно правилата за политическо финансиране Джонсън е задължен да декларира това.

 

Опозиционната Лейбъристка партия настоя за обяснение.

 

Заместник-председателят на лейбъристите Анджела Рейнър написа до Саймън Кейс, ръководител на гражданската служба, с молба да разследва отговорите за аферата, дадени от тогавашния прессекретар на Джонсън по-рано тази година. Алегра Стратън, бивша журналистка от BBC, беше пресаташе на Джонсън от октомври до миналата седмица.

 

Доминик Къмингс, който беше ключовият съветник на Джонсън за кампанията за Брекзит и който му помогна да спечели изборите през 2019 г. преди остро скъсване на отношенията през миналата година, заяви в петък, че Джонсън е искал дарители да плащат тайно за ремонта. Къмингс допълни, че бил казал на премиера, че подобни планове са "неетични, глупави, вероятно незаконни".

 

Запитан дали Джонсън е получил заем от Консервативната партия за ремонта, министърът на транспорта Грант Шапс отбеляза пред Sky News: "Премиерът вече плати за него."

 

В още едно потенциално увреждащо имиджа на британския премиер твърдение вестник "Дейли Мейл" в неделя цитира неидентифицирани източници, според които през октомври, малко след като се съгласи на второ затваряне заради епидемията, Джонсън е казал на заседание на "Даунинг стрийт": "Повече никакви шибани затваряния - оставете телата да се трупат."

 

Запитан в понеделник дали е направил коментара, Джонсън увери: "Не, но отново, мисля, че важното нещо, смятам, че хората искат да продължим и да правим като правителство, е да гарантираме, че затварянията работят, а те работят."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3763 |27.04.2021 Борис Джонсън отрече да е казал, че предпочита трупове вместо трети локдаун . 0| 3755 |01.04.2021 Борис Джонсън сигурен, че ще живеем с имунизационни паспорти . 3| 3467 |29.03.2021 Ваксината на ”Джонсън и Джонсън” идва в ЕС на 19 април . 0| 3354 |19.03.2021 Борис Джонсън ще се ваксинира днес с ”АстраЗенека”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads