Реклама / Ads
13| 2794 |22.02.2023 НОВИНИ

Борис Петров: Еврото е втората глобална резервна валута и е инструмент за гарантиране на национална сигурност

.
Източник: БГНЕС
Eврото е втората глобална резервна валута и в това си качество е инструмент за гарантиране на национална сигурност на всяка държава-членка на еврозоната. Сега е времето да въведем еврото и да се интегрираме трайно и необратимо в европейските институции и механизми за взаимна подкрепа и гаранции.

Това каза за БГНЕС финансистът Борис Петров.

 

Според него, макар и малки, България все още не е изпуснала всички шансове и може да получи „зелена светлина“ за въвеждането на единната валута.

 

„Напълно реалистично е да поискаме извънреден конвергентен доклад за оценка на изпълнението на критериите в края на месец юни 2023, след като приемем всички законодателни промени. Той ще бъде изготвен до септември, а до октомври може да бъде разгледан и в случай на положителен изход страната може да получи зелена светлина за въвеждане на еврото към края на 2023. Отброяваме 6 месеца за техническа подготовка на процеса, което ни дава месец юни 2024, като най-ранна възможна дата“, отбеляза финансистът.

 

За целта служебното правителство трябва веднага след провеждане на изборите да внесе отново законодателния пакет, с който привеждаме нашето законодателство в съответствие с изискванията за членство, поети още през 2020 г. от редовното правителство. „Касае се за промените в Закона за БНБ, Закона за съдебната власт, Закона за мерките срещу изпиране на пари, режима на несъстоятелност и Кодекса на застраховане“, уточни Борис Петров.

 

Финансистът коментира причините датата 1 януари 2024 г. за влизането ни в еврозоната да отпадне, при условие, че по-голямата част от политическия елит твърдеше, че това е приоритет и се работи в тази посока.

 

„Причините са две. Първата, типично българската черта да отлагаме най-важните и трудни решения до последния момент. Втората причина, част от евроатлантическото мнозинство конюнктурно се подаде на лобистки искания и натиск, изоставяйки стратегическите национални цели”, обясни той. Петров обаче успокои, че всичко това е поправимо.

 

Според него след изборите на 2 април евроатлантическото мнозинство в парламента трябва да се консолидира около националната цел – въвеждане на еврото, а не да се фрагментира, като отговаря на конюнктурни лобистки искания. „Парламентът трябва да обсъди и приеме приоритетно законодателните предложения, свързани с въвеждането на еврото.”, категоричен е той.

 

Борис Петров подчерта, че времената са трудни и изискват висота на взетите решения, включително и от политиците. „Ние не бива да правим грешки от миналото, когато стигаме до правилното решение, след като сме изпробвали всички грешни такива. Имаме и много правилни стратегически решения в миналото”, отбеляза той.

 

Финансистът припомни, че въвеждането на валутния борд през 1997 и обвързването с германската марка е било силно политическо, но много правилно и навременно решение, защото е заздравило нашата евроориентация.

 

„Сега е време да циментираме всичко това, като въведем еврото и се интегрираме трайно и необратимо в европейските институции и механизми за взаимна подкрепа и гаранции.

 

Не се заблуждавайте, еврото не е просто паричната единица на Обединена Европа. Еврото е втората глобална резервна валута и в това си качество е инструмент за гарантиране на национална сигурност на всяка държава-членка на еврозоната.

 

Това изключително важно в този момент, когато враждебни на Европа сили се опитват да дестабилизират съюза. Разбира се, те постигат точно обратното – консолидират го”, категоричен е финансистът.

 

Борис Петров коментира и по какъв начин ще се отрази влизането ни в еврозоната върху лихвите. Влизането в нея означава поне един процент по-ниска лихва по държавните ценни книжа и оттам по-ниска лихва и за частния сектор, както и банковите дългове на всички бизнеси и домакинства в икономиката, които са доста съществена част - около 85 милиарда лева, а на държавния сектор са около 37 млрд. лв.

 

„Тоест говорим за една стойност на дълга около 117 млрд. лв. При влизане в еврозоната обслужването на този дълг ще е доста по-евтино на годишна база - около 1,2 милиарда лева по-малко по-консервативна оценка“, заяви финансистът Борис Петров. 


 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2908 |21.02.2023 Руслан Стефанов: Отлагането на еврото е провал на НС, БНБ и Министерството на финансите . 11| 2794 |21.02.2023 Радев за еврото: Някои явно искат да влезем в еврозоната през задния вход . 3| 3367 |20.02.2023 Теодора Пеева: Гешев върши идеална работа на Борисов . 6| 2999 |20.02.2023 Лена Бориславова за разцеплението в ПП и Дунчев: Емоции има, задкулисие няма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads