Реклама / Ads
126| 6170 |16.03.2012 НОВИНИ

Борисов: Българо-руски АЕЦ няма да има докато съм премиер

.
Бойко Борисов
Българо-руска централа по мое време няма да се строи, отсече премиерът Бойко Борисов след срещата на ръководството на ГЕРБ с президента Плевнелиев.
 

 


Борисов бе категоричен, че ако за проекта АЕЦ Белене не бъде намерен стратегически инвеститор, какъвто още се търси, българо-руска централа няма да се строи - поне докато той е премиер.


Раздразнен от коментари на опозицията и сини политолози, той повтори, че по негова заръка преди месец и половина Трайчо Трайков е уведомил руската страна, че без диверсификация на проекта ние няма да участваме в него.

 

И до този момент не са ни предложили акционери или трета страна. Казах, че при тази ситуация не можем да продължим по този проект. Моята категорична воля е знаят отдавна в Москва, отсече Борисов.

 

Премиерът е непреклонен, че дори консултантът по проекта да се произнесе позитивно по него, АЕЦ "Белене" няма да се получи, ако остане в рамките само на българо-руско участие. Борисов каза още, че тъй като до момента се изплатили 2/3 от поръчания за Белене реактор, ще си го монтираме като седми блок в АЕЦ Козлодуй, за което вече се е консултирал с Брюксел. В противен случай реакторът ще замине за Турция, предупреди той.

 

"Как ще реагира опозицията, ако реакторът, произведен за "Белене", замине за Турция? Какво ще чуя аз за ГЕРБ? - попита Борисов.

 

Той предрече, че на другия ден новините ще звучат от рода на: "България вече не е енергиен център на Балканите" или "Българският ядрен реактор замина за Турция".

 

Борисов разкри още, че всяка една от стъпките си през последните месеци по тази деликатна тема е консултирал с президента Плевнелиев.

 

Самият държавен глава пък коментира, че няма как да инициира референдум "за" или "против" АЕЦ Белене, понеже ще наруши закона за допитването до народа. Той обясни, че по-скоро въпросът би могъл да се формулира "за" или "против" нови ядрени мощности у нас.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 86| 6453 |15.03.2012 ГЕРБ: Велкова няма нищо общо с партията . 117| 6700 |12.03.2012 Костов пита Борисов: Защо ГДБОП се държи като държава в държавата? . 55| 5557 |10.03.2012 Борисов: Човек на ГЕРБ ще е здравен министър . 8| 6487 |09.03.2012 Барона бил беден, нямал пари дори за "синя зона"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads