Реклама / Ads
127| 7726 |29.03.2012 НОВИНИ

Борисов: Белене е лъжа, балкански трик

.
Бойко Борисов
АЕЦ „Белене" е една лъжа и балкански трик. Този трик не минава никъде, затова не може да се намери стратегически инвеститор. Това заяви в парламента премиерът Бойко Борисов.
 

 

Въпреки , че вчера депутатите отхвърлиха искането премиерът да присъства на дебатите,  днес той  се яви в пленарната зала на Народното събрание, където ще бъде гласувано проекторешението за спиране на строежа на АЕЦ "Белене".

Не може да ми обясните - от 2006 г. е договорът, до 2009 г. - защо не сте подписали контракт? Затова не сте обявили на българския народ ескалацията, а в същото време сте плащали. Вие сте платили за скъпата ескалация, каза още министър-председателят и допълни: Ето го балканският трик. Кой може да дострои нещо - този, който го е започнал.

 

Решава се - ще вземем кредит от 1 милиард, нека българският данъкоплатец да го плати. Размахвате пликове пред вестници и ги давате на г-жа Цецка Цачева, продължи премиерът, визирайки плика, който народния представител от Коалиция за България Петър Курумбашев връчи на председателя на парламента.

 

Миналата седмица той призова Борисов да отмени търга за доставката на софтуерни лицензи на "Майкрософт" и връчи на Цецка Цачева запечатан плик с името на според него предизвестения победителя.

 

Пети и шести реактор са жизнено важни и ние там ще се съсредоточим. Ако нещо е закъсняло, веднага ще го отстраним. Но г-н Николов твърди, че всичко по продължаването на техния живот е наред, продължи премиерът темата за отказването от проекта АЕЦ „Белене".

 

Да направим седми реактор на Козлодуй, ще ни забави 5-6-7 години, но АЕЦ "Белене" се строи 33 години. На фона на 33 години, 5-6 години са нищо", подчерта Борисов.

 

Г-жо Манолова (депутатът от Коалиция за България Мая Манолова - б.а.), когато желаете да съм тук, идвам, обърна се персонално премиерът към червената депутатка. Бих охладил желанието да си го припишат като успех и ПГ на ГЕРБ, ПГ на Синята коалиция. Aко е имало противник на АЕЦ "Белене", това е било правителството на г-н Станишев. Ние приключихме това, което те умишлено са направили. Ако вие сте искали да има АЕЦ "Белене", сте щели да подпишете договора, когато 2 години са стояли заеми, които Русия е дала за този проект, и проектът щеше да е необратим, категоричен бе министър-председателят.

 

По време на дебатите депутатът от БСП Румен Овчаров атакува Борисов, изтъквайки, че кабинетът е изгонил всички стратегически инвеститори - немските инвеститори, французи, финландци и дори американските инвеститори не са ни харесали.

 

Вие, г-н Борисов, разсипахте икономиката - обърна се червеният депутат към министър-председателя. - Вие работите на принципа след нас и потопи, заяви Овчаров.

 

„Атака" и БСП още вчера се обявиха „против", ДПС не коментираха темата, а Синята коалиция и ГЕРБ са твърдо „за".

 

Павел Шопов пък предложи дебатът по проекторешението да се предава по БНР и БНТ. Депутатите обаче отхвърлиха предложението.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 75| 8016 |29.03.2012 Експерти и политици: Спирането на Белене е успех на Борисов . 79| 18107 |28.03.2012 Станишев горчиво жали за "Белене" . 34| 9475 |28.03.2012 Плевнелиев: Браво! "Белене" не ми беше приоритет! . 18| 8091 |28.03.2012 Руснаците за "Белене": Незначителна загуба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads