Реклама / Ads
75| 5894 |23.01.2013 НОВИНИ

Станишев се сърди на водещи, адвокатствали на Борисов

.
Сергей Станишев
Лидерът на БСП бил потресен, че овластени правели манипулации - парите за АЕЦ "Белене" не били от бюджета. Възстановяването на разходите щяло да дойде от приходите.
 

За да се започне с "Козлодуй" и се стигне до нивото, на което е изпълнението на АЕЦ "Белене" днес, трябва да минат 8 години, съобщи по БТВ лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него всяка страна отстоява своя интерес и виждане за стойността на проекта, оставало през неговото управление още малко неща, които да се договорят. Борисов бил в положението на купувач, който първо казвал колко домати ще купи, а чак след това питал за цената, продължи Станишев. Борисов казвал, че Белене ще струва 22 млрд и парите щели да се взимат от пенсии. Росатом го опровергал, предлагал цялостно финансиране на проекта и запазване на държавния дял от приходи. Оттам щели да се възстановят и разходите, пространно обясни Станишев.

Лидерът на БСП се ядоса, че водещите адвокатствали на премиера Борисов. Престанете, призова той. Преди година и половина г-н Борисов по БНТ яростно защитаваше Белене, казвайки, че без Белене ще внасяме ток от Турция и икономиката ще се срине, което е вярно. Защо си промени позицията, попита Станишев и допусна или външен натиск, или интереси на други производители.

Няма смисъл да се замеряме с документи, каза Станишев по повод на извадените от ГЕРБ доказателства, че още през 2008 г. е било известно, че централата ще струва над 10 млрд. евро, а НЕК не разполагала със средства да покрие дела си. Колкото експерти, толкова и мнения, кой е поканил този човек, попита той по повод вчерашния експерт, който обясни в НС цената на проекта. Белене остава най-евтиният проект, продължи да настоява Станишев. Потънали пари са, ако нищо не се прави, смята той.

Постоянно се говорят абсолютни лъжи, парите за "Белене" не са от бюджета. Аз съм потресен, че хора овластени, правят такива манипулации, каза лидерът на БСП. 

Цената от над 10 милиарда обаче Станишев така и не успя да обясни. RWE винаги са заявявали, че те са готови да осигурят своята част, продължи той. Тя била смятана на базата на договора и на инфлацията. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 291| 6171 |21.01.2013 Станишев: ГЕРБ ги е страх от гласа на българите . 78| 5768 |21.01.2013 Борисов: Станишев и компания извършват гигантска манипулация . 102| 5358 |20.01.2013 Покрай Доган да не бъдат затъмнени други скандали, призова Станишев . 13| 5253 |20.01.2013 Сергей Станишев: България избегна много голям срам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads