Реклама / Ads
163| 8139 |05.04.2012 НОВИНИ

Борисов фаворит сред политиците, Първанов трупа недоверие

.
Два типа мнозинства са възможни за следващия парламент - ГЕРБ и някоя друга политическа сила, вероятно тази на Меглена Кунева, или обединение на всички останали срещу ГЕРБ. Това прогнозира социологът Юлий Павлов, който представи днес поредно проучване за рейтингите и електоралните нагласи, проведено в периода 23 март - 2 април.
 

 

Според него БСП плюс още една политическа сила не стигат, както и Кунева плюс още една политическа сила не са достатъчни, за да бъдат реално мнозинство в Народното събрание.


Данните в изследването сочат, че е налице голяма стабилност в нагласите на доверие и недоверие към институциите, доколкото има някакви промени те са в рамките на статистическата грешка. С най-голямо доверие се ползва президентската институция, посочи Павлов.

По отношение на политиците изследването показва, че четири фигури имат положителен рейтинг - Кристалина Георгиева, Росен Плевнелиев, Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова.

Политиците с най-отрицателни рейтинги - с над 85% недоверие, са също четирима: Волен Сидеров, Яне Янев, Ахмед Доган и Иван Костов.

Онзи, който трупа недоверие, е Георги Първанов, става видно от изследването. Той е изгубил 5% от доверието към себе си и е прибавил 5% недоверие. Хората, имащи доверие на Първанов са 30.8%, а тези, които заявяват, че по-скоро му нямат доверие са 60.2%, посочиха от Центъра за анализи и маркетинг.

Тяхното изследване показва, че при Сергей Станишев има повишение на доверието, макар че той продължава да е с по-ниско доверие, отколкото към Първанов. Меглена Кунева запазва добри позиции и продължава да бъде политикът, който събира доста голямо доверие - 31,3%.

С много ниски нива на доверие са Мартин Димитров, Ахмед Доган, Иван Костов, Волен Сидеров и други.

Според коментара на Павлов няма съществени промени в самоопределението на хората в ляво, и в дясно - дясното доминира, но най-много от избирателите се определят като центристи.
Нишата за нови партии, които започват да се роят е по-скоро в центъра, коментира социологът.

По отношение на доверието към партиите също почти няма промени, съобщи той и посочи, че ГЕРБ имат 30-31%, като отбелязват съвсем леко намаление, което на ръба на статистическата грешка.

Коалиция за България имат 18%, ДПС 6%, „България на гражданите" на Кунева - 7,1%, Синята коалиция 2,5% , Атака 1,7% , ВМРО, 1,1%, НДСВ 0,5%.

Павлов е категоричен, че ДПС ще бъде четвъртата политическа сила. Според него е трудно отсега да се предскаже дали Синята коалиция ще прескочи бариерата за влизане в парламента.

Павлов е сигурен обаче, че Атака и ВМРО остават под бариерата.

По мнението на социолога избирателната активност ще бъде най-много 60-65%.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 92| 5623 |05.04.2012 Гърци мечтаят за премиер като Борисов . 41| 6943 |04.04.2012 Борисов спеши прокуратурата да проверява "Белене" . 13| 6045 |04.04.2012 ДЕА сбъдна мечтата на Бойко Борисов . 189| 7267 |03.04.2012 Борисов стана грузинец за нула време

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads