Реклама / Ads
18| 5184 |27.09.2012 НОВИНИ

Борисов иска 200 млн. депозит за АЕЦ "Белене"

.
Ако заявилите инвеститорски интерес покрият всички загуби, които сме понесли през годините и депозират 200 милиона долара и евро, те ще бъдат приети. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод предложението на американската компания „Глобал Пауър Консорциум" да строи АЕЦ "Белене".
 

Той разкри, че е поставил 7 условия и едва след като бъдат изпълнени, ще се срещне с инвеститорите.

„Възложил съм на службите и на колегите в парламента да се провери колко са сериозни намеренията им”, допълни той.

По-рано енергийният министър Делян Добрев съобщи, че до март 2013 година ще стане ясно дали ще размразим проекта за АЕЦ "Белене". На този етап не ставало въпрос за рестарт, а за начало на преговори с потенциалния инвеститор.

"Белене" е гьол, оборудването е върнато. Имаме над 1 милиард евро искане от Париж и Женева. НЕК в момента има половин милиард лева заем и над милиард, похарчени за "Цанков камък", описа ситуацията премиерът.

От руска страна стана ясно, че корпорация "Росатом" е готова да се върне към реализацията на проекта АЕЦ "Белене", но първо трябва да се обсъдят подробностите по предложението на частния американски инвеститор, заяви за БНР говорителят на "Росатом" Сергей Новиков.

Според говорителя на "Росатом" Сергей Новиков, появата на частен инвеститор за АЕЦ "Белене" за пореден път потвърждава, че проектът е ефективен, напълно реалистичен и икономически целесъобразен.

След като има инвеститор, който е готов да построи централата, без държавно финансиране от българския бюджет, което впрочем беше готова да направи и руската страна - това само потвърждава тезата, че централата е ефективна. Според нас предложението е интересно и заслужава внимание.

Коментирайки появилата се информацията, че се водят преговори между частния американски инвеститор и "Атомстройекспорт" за откупуване на проекта, говорителят на "Росатом" заяви, че към момента няма такова нещо, но това не означава, че те не могат да започнат.

"Отново научаваме важните новини чрез медиите, но бихме искали да знаем подробностите и да разберем какво точно се предлага. Ако българското правителство заяви, че е готово да строи "Белене" с финансиране от частен американски инвеститор, остава да се обсъдят детайлите и ние ще сме готови да се върнем към проекта. Ако получим конкретно предложение, разбира се ще го разгледаме", допълни Новиков.

Сергей Новиков обаче изрази и известно опасение дали това не е поредната сцена от спектакъла "Белене" или все пак става дума за една реална идея за построяването на втора атомна електроцентрала в България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 7834 |27.09.2012 Бойко Борисов пред Евронюз: Ще се отървем от руската зависимост! . 11| 6491 |27.09.2012 Ангел Джамбазки: Станишев и Борисов да си се щипкат, колкото си искат . 47| 5542 |26.09.2012 Американци поискаха да построят АЕЦ "Белене", ще преговарят с Русия . 59| 5708 |26.09.2012 Бойко Борисов минал на диета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads