Реклама / Ads
2| 5025 |06.08.2016 НОВИНИ

Премиерът: 708 млн. евро са дадени за АЕЦ „Белене“ досега

.
Бойко Борисов
708 милиона евро са дадени през годините за АЕЦ „Белене” и всъщност имаме само един гьол. Това каза във Варна министър–председателят Бойко Борисов, предаде „Фокус”.
 

708 милиона евро са дадени през годините за АЕЦ „Белене” и всъщност имаме само един гьол. Това каза във Варна министър–председателят Бойко Борисов, предаде „Фокус”. Той допълни, че към днешна дата страната ни има осъдителна присъда, която гласи, че България е длъжна да заплати 553 милиона евро.

 „Това е огромна сума пари, за да придобие два реактора, само че след като сме осъдени да придобием тези два реактора, ние нямаме никакви други действия освен да ги платим, или да се протакаме във времето в юридически схватки”, каза още Бойко Борисов. Той допълни, че България накрая трябва да приготви милиард и 200 - 300 милиона. „167 000 евро се начислява лихва на тези пари всеки ден”, уточни още Борисов.  Той заяви, че българската политическа класа трябва да се обедини, за да могат да бъдат реализирани големите енергийни проекти на България.  „Това ще стане със съдействието на Европейската комисия, но не може да се случи и без Русия, заяви Борисов във Варна, където е за откриването на Център за наблюдение на морското крайбрежие.

По този начин той призова всички вляво, в центъра и вдясно, които според него се упражняват по темата, но не си дават сметка за тежката ситуация, при която държавата е изправена. Направих пътека до Брюксел, за да обясня на ЕК за какво става дума и че ще стигнем до тук - каза Борисов. Благодарен съм на Жан Клод Юнкер, както и на ЕК, че най-после разбраха, за което доказателство е писмото, подписано лично от Юнкер. 

Що се отнася до разговора с президента Путин, с него, каза той, благодарен съм, че този разговор се осъществи и успяхме да се разберем за това, че ние ще търсим наш вариант за реализация, защото, освен Белене, където имаме един гьол, както той се изрази, доста скъп, на пристанищата във Варна и в Бургас има струпани тръби. 

Става дума за нереализирания проект "Южен поток" на обща стойност 2 милиарда и 200 милиона евро. Това е изключително важно и трябва да направим така, че нашите проекти да се реализират, защото иначе знаем какво ще стане. На 9 август президентът Ердоган, заедно с президента Путин ще говорят за реализация на проекта "Турски поток". От друга страна, южните газови коридори минават през Гърция и ние, в крайна сметка, ще се превърнем просто в един клиент и всички пари, които сме инвестирали с годините на обща стойност над 20 милиарда в газопреносната система отиват на вятъра, образно казано. 

По този начин, премиерът каза, че ще се търси разрешение в посока Белене да е частен проект, но с държавно участие и припомни, че енергийният министър Теменужка Петкова беше в Мюнхен, където е разговаряла с потенциални инвеститори.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4371 |04.08.2016 Оръжия за 1,2 млрд. евро от Балканите продадени в Близкия Изток . 0| 4314 |04.08.2016 По 50 евро на кола с имигранти взимали корумпираните ченгета . 0| 4372 |03.08.2016 30 млн.евро похарчени по плажовете в Гърция от нашенци . 1| 4757 |02.08.2016 Българка спечели 68 милиона евро от лотарията в Испания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads