Реклама / Ads
9| 7173 |09.11.2017 НОВИНИ

Борисов провидя: Искат да съборят правителството заради намаляването на въшния дълг

.
Източник: БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов споделя пред министрите си защо БСП и ДПС искат да съборят правителството. Очевидно, според Борисов причината са средствата във фискалния резерв.
 
В стенограмата от правителственото заседание на 7 ноември е публикувана част, в която заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев представя доклад относно информация за касово изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма за деветмесечието на 2017.

"Фискалният резерв към 30 септември е 11 900 млн. лева. Това е един стабилен, сериозен фискален резерв, който поддържаме вече един дълъг период от време, което показва, че приходите се изпълняват така, че…", докладва Ананиев, който скоро ще поеме здравното министерство.

В този момент той е прекъснат от Борисов, който казва: "Би ли го повторил още веднъж?"

"Сиреч това, което говориха – дълг, откраднали, изхарчили…", допълва премиерът.

"Гледали са друга държава и други цифри, сигурно", включва се успешно бъдещият здравен министър.

"Просто колегите да знаят, защото фалшивите новини са си фалшиви", обяснява Бойко Борисов.

И добавя: "Все пак да напомня, че и два месеца приходите бяха с близо 200 милиона по време на служебното правителство по-ниски. Финансов министър беше Ананиев, но премиер беше друг, така че виждате, има разлика и в това. Едни и същи могат и така, и така да работят.

Все пак аз съм заложил на 4,6% ръст и се надявам да го стигнем догодина. Още повече, че тази година, за радост, нямахме такива наследства да плащаме като КТБ, като задълженията по американските централи, плащанията по „АЕЦ Белене“, така че за това си позволихме и повече пари за пенсии и заплати, за армията и полицията. Убеден съм, че догодина лятото с показателите, които ще имаме, можем дори да мислим за допълнителни неща.

Но виждате, ние все пак като държава, която иска да влезе в чакалнята на Еврозоната, се съобразяваме и показателите ни, особено бюджетният дефицит, следим да са балансирани."

Ананиев прави важното уточнение, че "това, което е важно за догодина, господин премиер е, че ние няма да имаме емисия на външен дълг, ще се намали с около 600 милиона дългът на държавата, с което ще отидем на 22,3% от брутния вътрешен продукт, което е едно много добро постижение. А в края на тригодишния период ще отидем на 20% от брутния вътрешен продукт, което ще ни нареди между второ и трето място, възможно е и второ място, сред страните членки на Европейския съюз."

В заключение премиерът пък пояснява причините за вота на недоверие, който подготвят от БСП и ДПС: "Ето за това толкова искат да съборят правителството, затова, защото всичките тези дългове, това намаляване означава по-малко лихви към банките в света, които ни обслужват, носи и други предимства... Добри са ни резултатите. Догодина трябва да сме още по-добри".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4951 |08.11.2017 Таско Ерменков: Оставка за проф. Иво Христов, само ако Борисов си я подаде . 1| 4965 |08.11.2017 Борисов и Юнкер обсъждат председателството ни . 8| 4390 |08.11.2017 Сестрата на Борисов: Здравните министри се избират на ”проба-грешка” . 2| 4150 |07.11.2017 СГС пусна от ареста Йоан Матев, обвинен за убийството в Борисовата градина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads