Реклама / Ads
6| 5133 |18.02.2010 НОВИНИ

Борисов лично ще варди кметове за злоупотреби с европари

.
Бойко Борисов се закани лично да следи кметовете при изпълняването на проекти, финансирани от Европейския съюз.
 

Премиерът предупреди общините да не вършат нарушения при усвояването на еврофондовете. Той заяви, че няма да допусне Брюксен отново да спре парите заради когото и да било от градоначалниците лично да разобличава злоупотребите на кметовете. Пред общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), събра в четвъртък в Пловдив представители на 176 местни власти, той заяви, че държавата ще отказва финансиране за европроекти на общините, които нарушават правилата в подготвения нов наръчник за усвояване на средствата от ЕС.
"Заради никого от вас - малък, голям, среден кмет, няма да позволя да спрат парите от Брюксел. Пряко договаряне – забравяте, само при смъртен случай. Ако си го докарал до пряко договаряне, тогава си оцапал всичко Прокурор и всеки се оправя, както може", обърна се Борисов остро към кметове и председатели на общински съвети.

Той обясни резкия си тон с "малка част от кметовете, които си мислят, че ще продължат да правят същото, както досега". Борисов укори общините, че досега са започвали проектите си без осигурено финансиране, а след това искали от правителството да възстановява разходите.
"Този от вас, който си позволи да прави това, което не трябва, няма работа при мен да иска пари", каза още премиерът. Той препоръча на кметовете на общините, чиито проекти са спрени заради нарушения, да си признаят това пред общинските съвети и избирателите си и се закани, че ако те не сторят това, той лично ще ги разобличи.
“Досега нещата може да са били така, затова седем от седемте програми бяха спрени. Този кмет, който спазва правилата, ще получи пари. Било каквото било, но от днес е друго. Тук няма разлика дали кметът е от ГЕРБ или от друга партия”, заяви Борисов. Той обясни, че новият наръчник, описващ нещата, които общините не трябва да правят, ако искат да получат еврофинансиране, ще бъде получен от всеки кмет до вторник, "да чете и да знае за какво да внимава".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4748 |18.02.2010 Тренчев лично носил изобличаващи документи на Станишев . 14| 5467 |17.02.2010 Сините плашат Борисов с "Белене", на него не му пука . 5| 4617 |17.02.2010 Борисов гони всички провинени директори на държавни агенции . 23| 11989 |16.02.2010 Филчев търси на пожар Борисов, дистанцира се от Трактора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads