Реклама / Ads
65| 8075 |10.07.2020 НОВИНИ

Борисов: Много българи отиват на плаж със знаме, вместо с поясчета

.
Бойко Борисов и Томислав Дончев
Премиерът Бойко Борисов определи като ”сценка” опита за десант на българския плаж от Христо Иванов, а вчерашните протести окачестви като ”част от сюжета”. Премиерът отсече - не е случаен този сценарий и искат да убедят хората, че са отишли случайно на плаж. ”Много българи отиват на плаж вместо с поясчета със знаме.”, опита да пошегува Борисов и отсече: ”Има и сценаристи, които вчера се показаха”.
 

Това заяви по време на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът, до който безмълвно стоеше визепремиерът Томислав Дончев. Монологът на министър-председателят продължи близо 20 минути, а към Дончев той се обърна само веднъж с думите: " Да продължавам ли? Взех го като Илияна Йотова, да ми дава кураж, нали трябва да сме двойка". "Не съм толкова симпатичен.", отвърна вицепремиерът.

 

Изявлението на Борисов  е по повод акцията на бившият правосъден министър Христо Иванов, който се опита да акостира на българския бряг, но бе посрещнат от гардове, които го избутаха, въпреки че става дума за държавна собственост, каквато е крайбрежието. Стигна се до многохиляден протест в столицата вчера, като заявката е, че той ще продължи и днес.  Демонстрантите призоваха за оставки, а към протестиращите се присъедини и президентът Румен Радев, който призова: Мутри- вън. До ескалацията се стигна след като прокуратурата влезе в Президентството и арестува секретари на държавния глава, което бе заклеймено като грубо погазване на конституцията.







"Нищо не е налагало действията на охранителите на "Росенец". Аз сега го видях видеото,  защото съм се  карантинирал за гледане на телевизия и четене на сайтове", обясни той и попита защо обаче Христо Иванов е казал, че ще държи Борисов отговорен. "За кое? За кое?", попита той и отново повтори, че президентът Румен Радев четири години отговаря за НСО. "Когато са ми пращали имена за 30 минути писмото е връщано обратно. Никога не съм се противопоставял", обясни министър - председателят и допълни: "Не могат да излъжат".

 

"Сега протестът е добре сглобен. Христо Иванов протестира срещу тези, които го изкъпаха. За кое ме държи отговорен? Президентът еднолично носи отговорност и с назначаването на директора на НСО. Вменява функциите на него - подбор, подготовка на тези служители. Считате ли, че един средно интелигентен човек ще хвърли българското знаме докато го снимат. Трябваше да го развее.  Искате да се къпете, искате да се печете. Заповядайте!  Ще ви забием чадър, ще ви разчистим. Ще ви държим знамето. Така трябва. Да са вежливи като българските полицаи. Не ги ли обучават на това?", посочи още Борисов.

 

"Защо такива неща нямаше преди, защо темата с охраната не е стояла? Защо? Защото ДПС са били удобни. А сега искат да изкарат, че ГЕРБ и ДПС работят заедно", каза Борисов. Той благодари на Валери Сиемонов, че вчера е припомнил, че още 2018 година е искал да се свали охраната на почетния председател на Движението Ахмед Доган. 







"И сега някой иска да ми вмени вина, че темата за охраната на Пеевски и Диган е моя тема. Не е! Аз съм убеден, че двамата ще си свалят охраните. Според мен трябва да се охраняват трим души - президент, премиер и председател на НС които и да са те, а на всички останали им се дават полицаи да ги охраняват, докато паднат заплахите", каза Борисов.

 

Борисов днес заподозря, че всичко, което се случва в държавата е защото някой не иска България да стане част от Еврозоната.

 

"Питам - когато прокуратурата влиза в сградите на Министерския съвет и ги завлича един по един - министри, зам.-министри, казали ли сме дума? Научавам от медиите като го пуснат. Казах, че главния прокурор действа пряко с главния секретар. Даже и министъра не знае какъв е стилът на работа. Видях в най-важната служба на МВР - ГДБОП как ги наредиха. Поисках веднага оставките на всички тези хора и ръководители. Каква е разликата между министри, кметове, висши полицаи и президента? Какъв преврат? Никой не е отишъл да пита президента. Отишли са при негови служители, за които е видно, че има нарушения. За всеки скандал ме разкарват като панаирджийска мечка да ме снимат. Днес е важен ден. Цял ден ще се работи - затова идва тая ярост - заради това, което ще се случи. Няма да може да се помпат банки, да се фалират, да се теглят пари в кеш, без да светнат и в Европа. Ще паднат лихвите, ще се вдигне кредитния рейтинг. Ще сме на мястото на най-успелите в сърцето на ЕС. чакаме новини след 8 ч. Това чакаме и те го знаят - затова тая случка от снощи и сценката", отсече Борисов.







Той спомена имената на Мая Манолова, Корнелия Нинова и Васил Божков, който "съжаляваше, че не е там".

 

"Защо дясно мислещите хора не изчакаха да мине днес или утре, а влязоха в този сценарий. Не е случайно... Искат да убедят хората, че са отишли случайно на плаж. Много българи отиват на плаж със знаме... видно е, че е сценарий. И той си има и сценаристи, които вчера се показаха", заяви Борисов.

 

Премиерът отсече: Никога не съм ходил ни в летния, ни в зимния сарай. Много от протестиращите лидери са били там. На въпрос кои са тези политически лидери обаче, той отказа да отговори, а по думите му сега те треперели.

 

Борисов заяви, че никога не е действал задкулисно с ДПС - партия, която ги е подкрепяла за много неща, но които винаги са били ясно поставени на масата.

 

"ДПС - това е темата сега. А защо? Когато подкрепят Радев - тема няма. Когато подкрепят Евроатлантически решения, има проблем", попита Борисов.







"Но сценарият продължава. Защо не се направи, когато ДПС не правеха кворум или заедно с БСП искаха вот на недоверие за сваляне на правителство? Или когато ДПС искаше оставките на маса министри, на наши коалиционни партньори. Когато движението подкрепи кандидата за президент, той не отказа тяхната подкрепа. И тогава темата "охрана" не е стояла. Защо? Защото са били удобни. Сега искат да изкарат, че ДПС и ГЕРБ работят заедно, само че аз публично съм им благодарил за всички случаи, в които те са ме подкрепили като партия в парламента", коментира още министър-председателят.

 

Относно охраната от НСО на Ахмед Доган и Делян Пеевски, премиерът заяви:

 

"Когато МВР ми докладваха при атентата срещу Алексей Петров, същите бяха наели апартамент, намерихме схемата, при която да ликвидират Пеевски със снайпер. Сложихме му охрана. Изведнъж някой иска да ми вмени, че това е моя тема. Тя не е и съм убеден, че те ще я махнат, но Радев да поеме отговорността", заяви категорично Борисови прехвърли топката по темата със службата в двора на Президентството.







"НСО трябва да остави да пази тримата - държавния глава, председателят на нс и премиера. За всички останали - полицейски коли. Има си структури. Няма да коментирам квалификациите. Българският речник е много цветущ. Надали има гражданин с полицейски награди и ордени, колкото мен. Оставете простака да си говори. Когато му отвърнеш, правиш същото", коментира още Борисов.

 

"Арестуват министри, зам. - министри. От медиите научавам. Дума казал ли съм? Гледам месеци наред министрите ми с белезници. БОП-ът нахвърлени на земята. Ама аз оставки искам веднага. Каква е разликата между министри, зам. - министри и кметове и президентски съветник? Преврат, какъв преврат!", заяви той.

 

"Като панаирджийска мечка ме разкарват да ме разпитват и да ме снимат. Ама дума не съм казал", допълни Борисов и поясни: "Защо?" "Защото днес ще работим. Чакаме новини довечера след 20 часа. Има ли дясно мислещ човек, който да не знае какво е ERM II?"







Борисов не пропусна да спомене "изключително ниските нива на контрабанда". "Преди бяха пилешки бутечета, пилешко месо, фъстъци, цигари...", каза той и обясни: "Хубав бой няма. Като си свиеш юмрука и от другата страна има юмрук. Като седнеш да ядеш ... щипе ти. И да победиш, боли те".

"И пак искам да се обърна към своите опоненти и да ги призова: Проявете малко държавничество. Етническият мир е много важен", каза Борисов и сравни "Росенец" с къщата си в Банкя. "Хората се разхождат, снимат я", напомни той и заяви, че сега Община Бургас трябва да направи така, че всеки да ходи и там.

"Внимавайте. Много е важно как ни определят вън", заяви още премиерът.

 

За пандемията от COVID-19 у нас и новите мерки, министър - председателят заяви, че всеки ден се кара с Щаба. Той разказа и как е бил глобен 300 лв., защото си е свалил маската и е целунал иконата.

"Сега аз на всички се накарах - на Мутафчийски, на Кунчев, на Кантарджиев и им казах - направете дебат и спорете, медицински спорете. Ако НОЩ не направи още днес публичен дебат - пускам веднага дискотеките и баровете", заяви Бойко Борисов и добави: "Излизат днес медиците и си казват мнението. И си взимам решението. Но искам да ги гледам. Щом САЩ не разбират, щом Роберт Кох не разбора от медицина, а нашите разбират...Защо пишете бройките се повишили? И след вчерашния митинг ще се повишат - натъпкани бяха и без маски. Но..."

"Казах им - не го правете, предстоят тежки времена. Не се раздвижва икономиката. В момента трябва абсолютен консенсус. Няма никакво значение кой управлява", заяви той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 14369 |09.07.2020 Еврокомисията подхваща кризата на правовата държава в България . 10| 8159 |09.07.2020 Радан Кънев поиска Антикорупционната интергрупа в ЕП да разследва България . 13| 4679 |09.07.2020 Математик от БАН: Около 50 000 са заразените с коронавирус в България . 0| 4739 |08.07.2020 Коронавирус на Тасос и в Пангео, съмнения за българи сред заразените

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads