Реклама / Ads
301| 10139 |19.02.2013 НОВИНИ

Борисов: Няма да подам оставка заради Станишев и Доган!

.
От 1 март може да се намали цената на тока с 8 %, ако ДКЕВР поиска. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на извънредна пресконференция в Министерски съвет по повод кризисната ситуация с надигналото се общенствено напрежение.
 

Борисов беше придружен от Лиляна Павлова, която ще бъде предложена за вицепремиер и от Томислав Дончев, който ще заеме овакантения пост на финансов министър от досегашния титуляр Симеон Дянков. В залата беше и министърът на икономиката Делян Добрев.

Цената на тока е решение, което го взема ДКЕВР като регулатор. От 1 март можем да намалим, ако ДКЕВР се съгласи, с 8 % цената на тока според нашия разчет, каза Борисов.

Няма да съм аз този, който ще национализира ЕРП-та в страната. Който желае да го прави, да заповяда, но няма да съм аз, коментира премиерът. Където има възможност в следващите дни ще предоговаряме договорите, увери той. И трите ЕРП-та са глобени днес, а в рамките на днешния ден ще отнемем лиценза на ЧЕЗ.

По отношение на исканията за разтрогване на договорите, ощетяващи държавата и българските граждани, Борисов каза, че има договори, които са така направени, че всяко разваляне на такъв договор влече огромни неустойки. "Тези, които са ги подписали да ни дават акъл, а да излязат и да обяснят защо са ги подписали", каза Борисов.

Всички политически сили в парламента, ако искат да свършат нещо, в рамките на ден-два да изберат целия състав или 2/3 от състава на ДКЕВР. Борисов поема отговорност 50 % от квотата на ГЕРБ да са от граждански организации. Той призова и другите партии да направят същото.

Промяната в закона за обществени поръчки вече е внесена в парламента, каза Борисов. По думите му - Криминална полиция има много работа, има много електромери, които са манипулирани. И за да им излезнат сметките на инкасаторите, премиерът е сигурен, че има странична намеса от тях.

Относно скъпите зелени енергии – два пъти ги намалихме досега, каза Борисов. Много пъти казвах до какво ще доведат тези суми, и това време дойде. Тези, които са подписали тези договори, да не скачат на гърбовете на стачкуващите, а да излезнат и обяснят.

Борисов обясни, че единствената му отговорност за състоянието на енергетиката, е че не се е месил в назначението на Ангел Семерджиев като шеф на ДКЕВР. Номинацията му е била издигната от Трайчо Трайков в качеството му на министър на икономиката.

Борисов призова гражданите да заведат колективни искове срещу електроразпределителните дружества, а тези, които имат 20% надписване на сметка, да напишат искания за проверка на електромерите им за сметка на електроразпределителните дружества. Борисов призова гражданите, които имат съмнения, че съседите им крадат ток, да сигнализират за това на органите на реда.

Няма подадени корупционни сигнали срещу министър Симеон Дянков, каза Борисов. Обаче министър Дянков е имал само неговата подкрепа, тъй като не е бил приет нито от парламента, нито от партията. Дянков не беше комуникативен с министрите. За да се срещат с Дянков, министрите често е трябвало да отидат при Борисов - поясни премиерът. Освен това, заради факта, че семейството му е било в чужбина, взимането на решения се е бавело, обясни Борисов.

Дянков е изиграл много важна роля и е хвален за финансовата дисциплина. Той обаче е бил и вицепремиер – освен финансова дисциплина, той е трябвало да осигури и икономически растеж - каза Борисов. За друга причина за отстраняването на Дянков, Борисов изтъкна, че в електронното правителство се е направило много малко, за което той е бил отговорен.

Борисов попита с какво е заслужил да му причини това, което се случи със зърнопроизводителите, след като е било договорено всичко, до месец Брюксел да върне парите.

Ако можем да се поправим с диалог, добре, ако не - демокрацията е измислила изборите, каза Борисов. Аз нямам никакво притеснение от политическите партии, каза Борисов на репортерско запитване. Аз съм притеснен от ниските доходи и от това, че имаме много малко инструменти да направим нещо по въпроса. Премиерът натърти на важността, която европейските фондове имат за българската икономика.

От Томислав Дончев се очаква да продължи да пази финансовата стабилност на страната, това което правеше и Дянков. На въпрос дали се чувства подготвен да поеме поста финансов министър, Дончев отговори:

До момента не съм бил финансов министър В последните шест години малко или много управлявам публични финанси. В последните години в обем милиарди евро от Европейския съюз. Нямам притеснения от гледна точка на експертни или политически изисквания за тази позиция.

Над 30 пъти сме повишили привличането на средства. Той доказа, че може да създава екипи, аргументира избора на Томислав Дончев, Борисов. Много добра е репутацията му в Брюксел. Познат е на всички еврокомисари в тези направления.

Премиерът Бойко Борисов е разговарял по телефона с руския президент Владимир Путин за това как да бъде решен проблемът с оборудването на АЕЦ "Белене" без съд. Регулярно говорим с него, както и с президента Обама, с Дейвид Камерън. Имаме тази привилегия, да ни познават и да говорят с нас, каза Борисов.

Путин му е благодарил за "Южен поток" и за свалянето на цената на газа. С 30 % се е вдигнал стокооборотът между България и Русия през миналата година, каза Борисов.

За мен и за ГЕРБ е по-изгодно да подадем оставка. Още миналата година трябваше да го направим. Но ако го направим, последиците ще бъдат катастрофални. Няма да подам оставка заради Станишев и Доган, до край ще се боря, беше категоричен Борисов. И в опозиция, пак ще се боря!

Той мандата почти изтече. В никакъв случай няма да се вържа на играта на Костов, който за пореден път демонстрира колко е зависим от Станишев и Доган. Той как си мисли, че ще приема да управлявам с него и БСП във временно правителство. Абсурд, възмути се премиерът.

Премиерът се ядоса на въпроса къде се е крил през последните три дни. Той посочи, че в събота е дал интервю за журналиста Константин Вълков, после е ходил до Македония, а неделя е било почивен ден и той е играл футбол. В понеделник пък е работил по 7-те точки в протестното писмо на граждански инициативен комитет, като отговорите на това писмо бяха онова, с което започна пресконференцията му днес.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 64| 10979 |18.02.2013 Социолозите: Хората търсят алтернатива, но засега няма . 90| 10689 |16.02.2013 Б. Борисов: За премиер бих назначил Менда Стоянова . 26| 7737 |15.02.2013 Борисов: Защо обиждате "Хизбула" . 27| 5137 |15.02.2013 Борисов: За всяко евро, внесено в ЕС, България получава над 5 евро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads