Реклама / Ads
10| 5536 |12.10.2009 НОВИНИ

Борисов се обяснява в Париж заради гафове на кабинета "Станишев"

.
На срещата с президента на Франция Никола Саркози ще говоря френски компании да се включат в строежа на АЕЦ „Белене”, заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си френския си колега Франсоа Фрийон.
 

Хубаво е Белене да се превърне в общ европейски проект, каза Борисов, според когото освен руски и немски фирми, биха могли да се включат и френски.

Вече стана ясно, че немската фирма RWE иска ясен финансов разчет за прокта. По време на срещата с Франсоа Фрийон е станало дума и за „Южен поток”, където положението е ясно по думите на Борисов, но този проект ще бъде дискутиран и със Саркози.

Най-неприятният момент в разговорите с френския министър-председател е бил този свързан с френските корвети. Според него не е трябвало изобщо да се поема ангажимент, което е направено от предишното българско правителство.

Бойко Борисов се е надявал въпросът с френските корвети да не се повдига, но в края на разговора френския премиер го е поставил. Въпреки това обаче той е проявил разбиране и е заявил, че ние сме едно европейски семейство и французите разбират нашите проблеми. Според Борисов бившето правителство е обещавало неща в бъдеще време без да има финансиране за тях. Премиерът заяви, че след 2011 година може да се мисли за модернизация на белгийските фрегати, след като страната излезе от кризата.

Бойко Борисов заяви, че е възложил на Министерството на отбраната да бъде подготвен списък от цялата гама оръжия необходима за превъоръжаване на армията. По думите му, там са закупувани само такива оръжия, за които има възможност за комисионна и всичко е било на парче без ясна стратегия. Бойко Борисов каза, че се познава отдавна с премиера Франсоа Фрийон и темите, които са дискутирани на тази среща, са зададени от рамките на живота – Европейски съюз, НАТО, отзиви за избора на Ирина Бокова като генерален директор на ЮНЕСКО, за което французите също имат заслуги.

Обсъждана е и темата за Пакта за стабилност и според Борисов, не може да се допускат за страната ни над 3% дефицит. Френският премиер е обещал финансова подкрепа от 300 милиона евро за Козлодуй, както и по въпроса за програмата по Шенген, която може да бъде продължена за още четири месеца, за да се усвоят парите.

На срещата с Никола Саркози ще бъде поставен и въпроса за търсене на по-добро пространство за българското училище в Парижа, както и въпросите за други енергийни проекти. На въпрос защо в делегацията не е включен зам.-министърът Марин Райков, министърът на външните работи Румяна Желева каза, че той е останал, защото трябва да се занимава със заминаването на Спаска Митрова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4760 |12.10.2009 Изписват Панко Тодоров след среща с Борисов . 3| 4978 |11.10.2009 Четирима задържаха заради трупа без глава . 11| 5031 |10.10.2009 Кадафи заплаши ООН заради Бокова . 8| 4691 |09.10.2009 Станишев: Борисов да намали малко рязането на ленти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads