Реклама / Ads
54| 7897 |30.11.2010 НОВИНИ

Борисов: Очаквам обвинения заради „Белене”

.
Бойко Борисов
Разговарях с главния прокурор Велчев и чакам да повдигне обвинения по "Цанков камък" и АЕЦ "Белене". Това заяви в Русе премиерът Бойко Борисов, който по-рано днес директно обвини Тройната коалиция в некомпетентност при преговорите с Русия за АЕЦ-а.
 

"Те са били, колкото да си направят пиар. И затова нищо не се е случвало, защото тежките и важните преговори, особено по т. нар. ескалационен индекс, където са милиарди евро, нарочно са ги бавили и са ги оставили за нас", подчерта отново Борисов. 

Ако изпълнителният директор на „Росатом” Сергей Кириенко признае, че е подвел българския народ, като е обявил преди четири години, че цената на проекта е 4 млрд. евро, България ще преговаря за строителството на АЕЦ”Белене”, коментира по-рано днес премиерът, който откри енергийната конференция за Югоизточна Европа „Енергетика без граници – от национален към регионален подход”.

Бойко Борисов  обвини и президента Георги Първанов, че избягва да дава конкретни отговори по въпросите за цената на АЕЦ "Белене".

България повече пари за "Белене" няма. Сядам пак да преговарям за „Белене” само ако г-н Кириенко бъде любезен да излезе и да каже: "Това беше грешка, ние сме съучастници в тази грешка, обявихме на българското общество 4 млрд., при положение че знаем, че тя е над 6 млрд". Говорим само за руската част от проекта“. Тогава сядам и преговарям”, обясни министър-председателят.

Искам днес г-н Кириенко публично и ясно да каже, че както всичко, което е правила Тройната коалиция, и по проекта „Белене”, когато са подписани 4 млрд. евро, са знаели, че това не е цената и че цената е скрита в инфлационния индекс”, коментира още Борисов.

Той беше категоричен, че проектите „Набуко" и „Южен поток" са изгодни за България.Премиерът лансира тезата, че държавните гаранции за проекта "Набуко" трябва да се извадят от бюджетните дефицити на държавите участнички в проекта.

Започне ли да се усвоява банковата гаранция, дадем ли я, това се прехвърля на бюджетния дефицит на държавата. Усилията на правителството и на всички нас да запазим границите на бюджетния дефицит ще бъдат напразни“, обясни Борисов.

„Надявам се ЕК да ни помогне в решаването на този казус, иначе аз няма да спра проекта, но всички трябва да останат с ясното съзнание, че по този начин минаваме в свръхдефицит”, отсече Борисов.

Това, че сме на кръстопътя между Европа и Азия, дава голямо предимство в инфраструктурните проекти на България“, каза още премиерът.

„За България и двата проекта са изгодни ("Набуко" и "Южен поток"), защото минават транзит през страната ни и можем да ползваме колкото ни трябва газ, като диверсифицираме доставките“, заяви Бойко Борисов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5162 |29.11.2010 ВСС уволни съдия от Сливен заради връзки с Красьо Черния . 2| 5203 |29.11.2010 Делото на Ковачки буксува заради НАП . 7| 6030 |27.11.2010 Съдебен изпълнител влезе в Главно мюфтийство заради дългове . 12| 6616 |26.11.2010 Продават 2 самолета на Васил Божков заради кредит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads