Реклама / Ads
3| 4185 |13.05.2016 НОВИНИ

Б. Борисов: Отпада мониторингът върху съдебната ни система следващото лято

.
Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов заяви в Народното събрание, че най-късно до следващото лято ще отпадне мониторингът върху съдебната система у нас. Той добави, че страната ни е много по-подготвена за Шенген, но за да може всички реформи и в съдебната система да приключат, за това е нужно пълно единодушие в парламента и сигурност.
 

Искам да ви напомня, че в своето изказване председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер недвусмислено заяви, че в рамките на този мандат на тази комисия, механизмът трябва да отпадне. Той ще отпадне, когато свършим всичката си работа и аз истински се надявам държавата да не бъде тласната в хаос, да има парламент, за да се приемат всичките тези закони, защото без парламент месеци наред не виждам как ще се справим и с тази задача. Но това е вашата воля, това е политическата воля на всички политически партии, така че тук много разчитам и на вас, заяви Борисов.

 

Ако са отговорни, независимо дали подкрепят правителството, всички политически партии трябва да подкрепят съдебната реформа. За да се случат тежки и важни реформи, трябва да има стабилна подкрепа в парламента. Това заяви в интервю за БНР министърът на правосъдието Екатерина Захариева. Обсъждайки накратко хипотезата за предсрочни избори, Захариева обясни, че ако се стигне до такива, на хората ще им писне от избори.

 

Вторият пакет от промени в Закона за съдебната власт, който е в режим на съгласувателна процедура, ще даде самочувствие на магистратите в тяхното кариерно развитие и оценяването на тяхната работа, каза в предаването „Преди всички“ Захариева. Според нея реалистичният срок е до лятната ваканция, края на юни и началото на юли законопроектът да бъде одобрен в парламента.

 

Трябва да бързаме така, че да приемем хубави и правилни текстове, допълни Захариева в отговор на въпрос за упреците на главния прокурор, че съдебната реформа се прави по-бързо от Октомврийската революция:

 

25 години се реформираме и още не сме там, където трябва да бъдем. От тази гледна точка бързаме. И е крайно време да приемем поне на законодателно ниво нещата и гаранциите, които се изискват от нас и които ние считаме, че са правилни, не само защото се изискват. От друга страна, не бива да бързаме така, че да приемаме некачествените текстове.

 

Министър Захариева подчерта още, че не е готова да се откаже от реформата в прокуратурата и измененията на тази глава в Закона за съдебната власт. Не е лесно да се даде определение на „проверка за почтеност", посочи още правосъдният министър и призова онези, които критикуват тази част от законопроекта, да дадат своя принос:

 

Моят екип счита, че трябва да има определение на „проверка за почтеност“, защото в Конституцията е изведено на отделно място. Ако се считаше, че това е част от другите проверки, нямаше да се изведе. На български няма превод на „интегритет“, но това е своего рода проверка за интегритет на съответния съдия, прокурор или следовател.

 

Захариева декларира, че е готова да отвори отново въпроса за заплатите, но по думите й ако това ще фокусира цялото внимание, не си струва, защото:

 

Много по-важно е да се приеме реформата в прокуратурата, съдийското самоуправление, атестирането, командироването, дисциплинарното производство, кариерното развитие.

 

Трябва да сме реалисти, че на Инспектората трябва да се даде време да създаде капацитет. Няма как да приемем другия месец закона и да очакваме от тях на следващия ден да започнат да правят тези проверки, смята още Екатерина Захариева.

 

Чисто нормативно – и законово, и конституционно, по-новите демокрации като България стоят добре, обобщи Екатерина Захариева:

 

Гаранциите за независимост и на съдията, и на прокурора в Конституцията и закона не са достатъчни. Най-важното обаче е чувството за независимост и безпристрастност. Каквото и да им напишем в закона, ако те нямат това чувство и не желаят да работят така, ще бъде трудно постижимо. Независимостта на магистратите се вижда в издаваните от тях актове.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5469 |08.05.2016 Неков към Борисов: Не мълчете за визите със САЩ . 16| 4568 |05.05.2016 Борисов: Радан Кънев е виновен за Изборния кодекс . 15| 4733 |02.05.2016 Борисов: Във времена на изпитания сме доказвали непреклонността си . 9| 5715 |29.04.2016 Борисов: Кметовете на София и Бургас няма да се кандидатират за президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads