Реклама / Ads
13| 4508 |16.04.2015 НОВИНИ

Борисов: Първо нова Конституция, после съдебна реформа

.
Премиерът Бойко Борисов
"Без няколко промени в Конституцията, всяка съдебна реформа ще бъде неефективна. Откъде ли не я гледахме ситуацията. Не бих се наел да подкрепя нещо, което не е достатъчно силно и достатъчно ефективно."
 
Това заяви премиерът Бойко Борисов на извънредна пресконференция за началото на т.нар. съдебна реформа. Заедно с правосъдния министър Христо Иванов и вътрешния министър Румяна Бъчварова, те представиха идеите на правителството за съдебна реформа.

"На първо място - промени в сега действащия ВСС - не е достатъчно ефективен. Ако не се промени конституцията, този ВСС да бъде преизбран в две колегии - на съдиите, да е доминиран от съдии, избрани от съдии и прокурорска камара. Ще се конструира нов ВСС и ще се отговори на обществените очаквания", заяви още Борисов.

"Тази реформа не изчерпва съдебната реформа, нека няма такива спекулации", заяви Христо Иванов. Той допълни, че разделянето на ВСС трябва да се постигне с конституционна реформа, за да се гарантира структурната независимост на съда.

"Ние стартираме процеса на един ангажимент, който сме поели - провеждането на съдебна реформа. Още от самото начало гледаме сериозно, защото той е ключов за успеха на нашето управление. То ще бъде представено на вниманието на коалиционните партньори. Ще разчитаме много на диалога с всички партии. Амбицията не е свързана с нашата политическа сила", заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Тя допълни, че въпросът за съдебната реформа не се изчерпва само с някои промени в ЗСВ и в структурите на ВСС. "Ще подготвим пакет от законопроекти, които да осигурят по-ефективното правораздаване. Широк спектър от предложения, за да гарантираме нов образ на българското правосъдие", заяви още Бъчварова.

"Партия по партия, без изключение. Да се поиска политическа подкрепа. Ние малко се забавихме, но министърът всеки път идваше и казваше, че ако го направим бързо, ще е козметична промяна", уточни Борисов.

Сред идеите на правителството са още мандатът на ВСС да бъде намален и да е 3-4 години, а не както е сега - пет. Да се въведат съответни квоти за съдии, прокурори и следователи в Инспектората към ВСС и възможностите за засилване на ролята му. Ще се обсъждат други промени, които да доведат до облекчаване на работата на върховните съдилища и прокуратурата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4750 |15.04.2015 Борисов: Затваряме магистралите и ги правим . 22| 5949 |14.04.2015 Оланд към Борисов: Не искаме България да бъде жертва на ситуацията в Украйна . 13| 4254 |14.04.2015 Борисов: Саркози изрази подкрепата си към мен . 10| 4630 |14.04.2015 Саркози към Борисов: Щом те видях, знаех, че ще станем приятели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads