Реклама / Ads
3| 3705 |26.11.2018 НОВИНИ

Борисов е разпоредил да закрият ДАБЧ

.
Бойко Борисов Източник: БГНЕС
Борисов е възложил на министри да мислят как да закрият Агенцията за българите в чужбина. Това става ясно от стенограмата на правителствно заседанието, без да се разбира кои от министрите имат ангажимент да измислят как да бъде закрита институцията.
 

По време на правителственото заседание, на 21 ноември 2018 г., министър-председателят Бойко Борисов е обявил, че е възложил да бъде закрита Държавната агенцията за българите в чужбина (ДАБЧ).

 

„Сега съм възложил и на няколко от колегите тук да мислят как да закрием Агенцията за българите в чужбина, има си МВР, Министерство на правосъдието и Президентство. Това са трите институции, които се произнасят по този въпрос.  Така че, сега работим по тази тема. Външно министерство ще се занимава с културата, заедно с Боил Банов, с образованието и с всичко останало. Ние така или иначе сега го правим“, заявява Борисов.

 

В края на октомври при мащабна акция в ДАБЧ бяха задържани над 20 души, сред които председателят Петър Харалампиев и главният секретар Красимир Томов. Причината - корупция при издаването на документи за български произход на чужденци. Става дума за организирана престъпна група, занимаваща се с длъжностни, документни измами и подкупи, съобщиха тогава от Прокуратурата.

 

От стенограмата става ясно, че тези думи на Борисов се изречени докато се обсъжда съвсем друга тема – проекта на Закон за изменение на Закона за лечебните заведения.

 

Македонски граждани недоволстват, че не могат да подадат документите си за получаване на българско гражданство заради скандала с Агенцията за българите в чужбина и разследването за корупция в нея, съобщава БНР.

 

„Всеки ден някъде от 50 до 100 човека идват в София, ходят при нотариуси, обаче не могат да ги легализират документите, не могат да ги оформят, защото нямат дати за подаване. Трябва някой да каже по новините или през центъра. Хората правят разноски. Някои идват от Скопие, някои идват от Охрид, някои идват от Тирана. Това са 200 евро път", казва мъж от Куманово, цитиран от БНР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 5635 |25.11.2018 Борисов: От 2 години по-ниска цена на горивата не е имало . 26| 4758 |21.11.2018 Борисов ще поиска по-малка субсидия за партиите . 6| 3846 |21.11.2018 Парламентът избра Николова за вицепремиер в отсъствието на Борисов и ”Атака” . 14| 5796 |20.11.2018 Радев: Няма да разговарям за програмата на Борисов, която изкара хората на улицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads