Реклама / Ads
0| 4533 |04.11.2018 НОВИНИ

П. Петков: С разследването в ДАБЧ може бъдат държани политици в зависимост

.
Петко Петков Източник: БГНЕС
Напълно е възможно чрез това разследване в ДАБЧ да не се търси разкриване на обективната истина, а да бъдат държани политическите фигури в някаква форма на зависимост. Това каза Петко Петков – бивш заместник-министър на правосъдието
 

Няма доказателства, но според него вероятният извод е, че „корупцията остава единственото възможно обяснение“. Акцията в ДАБЧ сега се провежда в непосредствено преди поредния европейски мониторингов доклад, който чакаме на 13-ти ноември, но и съвпада със събития на политическата сцена, изтъкна той.

 

„Можем да открием съвсем други подбуди от тези да се разкрие една корупционна схема. Ситуацията в управляващата коалиция, поне на мен като гражданин, ми изглежда такава, че трябва да се осигури балансьор между господата Волен Сидеров и Валери Симеонов и господин Каракачанов, който е част от Обединените патриоти, е най-възможния балансьор, а всички погледи в момента заради това разследване са насочени към него. Напълно е възможно чрез това разследване да не се търси разкриване на обективната истина, а да бъдат държани политическите фигури в някаква форма на зависимост“, смята Петков.


Той се върна назад в разследването за даване на българско гражданство: Първата проверка от Върховна административна прокуратура за търговия с документи за българско гражданство беше факт през 2014 г., когато отидох в Министерството на правосъдието. След това направих всичко възможно да информираме и главния прокурор, и вицепремиера, в чийто ресор попадаше ДАБЧ, и Инспектората на МС. В крайна сметка нито един от тези сигнали не доведе до нещо съществено, защото схемата очевидно е продължила, каза бившият заместник-министър на правосъдието, в чиито ресор е попадала грижата за българските граждани и българското гражданство в две правителства - служебното на Георги Близнашки и Борисов-2.

 

Според него през онзи период не е имало политическа воля разследването да бъде доведено до край. Проверката от 2014-а година е показвала, че хора са придобивали удостоверения за български произход без да имат такъв, обясни той и даде пример с арабски жител.

 

„По идея на закона, това удостоверение е достатъчно, за да получиш българско гражданство. Факт е обаче, че много удостовереня, към онзи момент а вероятно и след това, са издавани не въз основа на писмени доказателства, каквито и да са, а единствено, да речем, въз основа на нотариално заверена декларация: „Аз съм от български произход“, което означава, че така се отваря вратата за много лица, които нямат право да получат българско гражданство по облекчен ред, да го направятa“.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 7483 |03.11.2018 „Възраждане“: „Прах в очите“ са акциите в ДАБЧ и срещу бизнесмени . 1| 3510 |01.11.2018 Обвинението: Част от подкупите в ДАБЧ са били във виртуални валути . 2| 3830 |01.11.2018 Валери Симеонов получил сигнал за злоупотреби в ДАБЧ, казал на Каракачанов и службите . 8| 4020 |31.10.2018 Каракачанов иска извинения за уронения престижа на ДАБЧ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads