Реклама / Ads
8| 5509 |21.07.2010 НОВИНИ

Борисов реже отпуските на част от депутатите

.
Б. Борисов
Кабинетът спешно готви екшън план за препоръките на Еврокомисията. Във връзка с отчетената липса на ресурс за установяването на нарушаването на процедурите за възлагане на обществени поръчки министър-председателят заяви, че в рамките на три месеца ще има нов закон.
 

Кабинетът ще приеме екшън план с конкретни срокове и ангажименти за изпълнение на препоръките в доклада на Еврокомисията за вътрешен ред и сигурност за България, пише Новинар днес. Това обеща премиерът Бойко Борисов, след като докладът беше публично оповестен. По думите на Борисов планът ще бъде готов следващия вторник. Във връзка с отчетената липса на ресурс за установяването на нарушаването на процедурите за възлагане на обществени поръчки министър-председателят заяви, че в рамките на три месеца ще има нов закон. Също така ще бъдат отпуснати допълнително 20 щатни бройки за Агенцията за обществени поръчки, като новите служители ще се занимават с контрола и превенцията на злоупотребите. Борисов каза още, че парламентарните комисии, които работят по текстовете за реформите в сферата на вътрешния ред и правосъдието, ще работят и през лятната ваканция. Така нужните закони ще бъдат гледани от Народното събрание още в началото на септемврийската сесия.

По повод негативната оценка на Еврокомисията за съдебната власт заради липсата на издадени ефективни присъди Борисов коментира: ”Магистратите също са българи и трябва да си дават сметка, че тежат на страната като воденичен камък. Това бяха хората, които взеха 13-а и 14-а заплата”. По повод изказването на шефа на ВКС Лазар Груев, че докладът не трябва да се използва за създаване на напрежение между институциите, премиерът заяви: „Аз ще изпратя писмо на президента Барозу, в което да му благодаря за положителните оценки и за препоръките. Съветвам магистратите също да пратят писмо и да кажат какво не е вярно в доклада. Те малко се държат като гузен негонен бяга”.

От своя страна правосъдният министър Маргарита Попова заяви, че на политическо ниво се прави всичко за реформиране на съдебната система, „но тя не била съдия или прокурор и не носела червена или черна тога, за да отговаря за действията на магистратите”. Премиерът даде срок на Попова да отстрани нередностите, набелязани от комисията до няколко месеца. „6, 7, 8 месеца никой няма да ви чака, не си правете устата за 8-9 месеца”, обърна се той към Попова. Финансовият министър Симеон Дянков каза, че в бюджет 2011 ще бъдат предвидени средства за специализираните съдилища.

До дни нови акции на МВР

Вътрешният министър Цветан Цветанов обеща в близките дни да се реализират още „добри” полицейски акции. Цветанов обясни, че водил разговори и с депутатите на ГЕРБ всички закони, свързани с работата на МВР и онези със съдебната реформа, да бъдат приоритетно разглеждани. Ние сме в процес на реформиране, така Цветанов коментира критиките в доклада за необходимостта по-голям професионализъм на полицаите. Той обясни, че ще използват помощта на евроатлантическите ни партньори, за да подобрят капацитета си. (Новинар)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5850 |20.07.2010 Т. Дончева: И Станишев, и Борисов са рожби на Първанов . 0| 5883 |17.07.2010 Борисов махна посредниците, договори по-ниски цени за газа . 4| 4710 |16.07.2010 Втори мандат за Кушлев с благословията на Борисов . 29| 4810 |16.07.2010 Първанов удря рамо на Борисов за газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads