Реклама / Ads
197| 14421 |09.04.2012 НОВИНИ

Б. Борисов: Ще имаме природен газ до година, пазим тайна!

.
Законът за амнистията пази виновните за АЕЦ – Белене. Това заяви премиерът Бойко Борисов по бТВ тази сутрин. Затова хора от БСП си позволявали да говорят всякакви неща. Той обясни за пореден път защо строителството на електроцентралата е несъстоятелно за България.
 
Ако АЕЦ бе толкова хубава, те да са я построили досега като бяха на власт. Тогава не им е стискало и искаха да прехвърлят отговорността на нас. Оставиха ни един гьол, истински гьол! Дадохме пари, около 9 млн за укрепване на този гьол, за да не станат бели, обясни премиерът.

„Цанков камък” струва 1 млрд лв за 80 мегавата ток. Новият блок, който искаме да сложим на площадката в АЕЦ – Козлодуй е много по-евтин. Това трябва да се разбере от всички, - категоричен бе Борисов. И няма да внасяме ток от Турция, както плаши Волен Сидеров, а ще изнасяме. Какъв апокалипсис, какви са тия приказки – възмути се той от мненията на поддържащите тезата за строителството на АЕЦ – Белене. Ще имаме 11-12 мегавата произведен ток и това е достатъчно за нас.

 

Взели сме тежко политическо решение да премахнем посредниците в доставките на газ от Русия за България. Затова ни атакуват в определени медии. Надявам се, че скоро ще се намали цената на газа за българските потребители. Затова преговаряме с руснаците. Искрено се надявам това да стане, заяви Борисов.

 

Това е много важно за всички нас. Ако Първанов вместо да прави партии и да обикаля по паланките беше решил да помага в преговорите с Русия за газа, щеше да е по-полезен. Така направиха германците с бившия канцлер Шрьодер, който прави именно това и газа в Германия е два пъти по-евтин, даде пример Бойко Борисов.

 

Как да махнем акцизите за горивата, за да се намали цената? Това е пазарна икономика и държавата не може да дотира Нефтохима в Бургас, например. Цената се определя от международните цени на петрола. Нали трябва да плащаме пенсиите на 2,5 млн души, откъде да вземем пари? Нали са от данъци и ДДС. Спасението е да намерим собствени ресурси газ, конвенционален, а не шистов. Това може да стане до година-година и половина, но още е тайна за какво става въпрос. Забранил съм и на министър Делян Добрев да говори по въпроса.

 

Освободих Трайчо Трайков, защото не се справяше със задачите. Аз така реших. Така съм преценил, така съм постъпил, а вие си мислете каквото искате, отвърна той на водещите Цолова и Николаев, които питаха дали е било редно да бъде освобождаван Трайков.

 

Лекари заминават в чужбина, защото са много добре подготвени и с добро образование. Има лекари и у нас, които получават по 10-15 и доста повече, по 70 000 дори. Някои, които не получават толкова, тръгват навън. Пазара определя кои специалности да се развивати да се реализират. Не съм съгласен, че лекарите са ощетени. И аз искам да дадем повече пари за здравеопазването, но откъде да ги вземем? Милиони са отишли за „Цанков камък”, за водно огледало и пр. вместо за здраве. Какво да направим по-напред – пътища, пенсии да вдигаме и пр. Няма как да стане, - категоричен е Борисов.

 

Той призна, че положението с престъпленията по селата е тежко. 75-80 на сто от инвестициите отиват в София и селата запустяват, там са останали само стари хора. Решението е повече полиция и повече ефективност в съдебната система. Мъчим се да помагаме, но толкова можем. Имаме приоритети, които ще изпълним в своя мандат: инфраструктура, финансова дисциплина и ниски данъци, спортни зали и пр.

 

Добрият живот не идва даром и изведнъж. Той е плод на много усилия, завърши Борисов. Той отсече също, че няма да има повече компромиси със забраната да се пуши на обществени места. От 1 юни забраната влиза в сила, заяви той. Не можем да използваме сила срещу собственици на частни предприятия. Да заведем Валентин Захариев при работниците да го бият и да му източват сметките ли? Това е полицейщина и насилие. Не можем да направим такова нещо. Можем да помогнем и да дадем по 325 лв на хората, но повече няма как. Блокиране на границата не е законно, категоричен бе Борисов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 6231 |06.04.2012 Борисов: Питайте прокуратурата защо няма осъдени за “Белене” . 61| 9363 |02.04.2012 Б. Борисов: Скоро става ясно дали в Европа реално искат диверсификация . 17| 7039 |02.04.2012 Б. Борисов: Грузия може да доставя втечнен газ до България . 144| 9990 |31.03.2012 Бойко Борисов: Говорим на обикновен език, затова се разбираме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads