Реклама / Ads

 

0| 4453 |08.07.2015 НОВИНИ

Борисов: Срам е да гледам как едно момиче, пияно, четири души го търкалят по земята

.
Бойко Борисов
Премиерът Борисов счита за недопустимо използването на сила от служители на реда срещу хора, които вече са приведени в положение да не могат да оказват съпротива. Мнението си той изказа по време на заседанието на МС днес.
Според него излъчените в последните дни видеозаписи, независимо кога са правени, показват пълна липса на професионализъм от полицаите, заснети на тях. Респектът от пагона идва от неговия професионален, но и морален образ на улицата, казва Борисов, личи от стенограмата на заседанието.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова е изискала и справка за всички постъпили жалби за полицейско насилие, по които също ще бъдат направени проверки. Тя обаче настоя да се запази уважението към полицейските служители - Не става въпрос да прикриваме нещо, а за обективно отношение към органите на реда, казва Бъчварова.

 

Ето какво казва още премиерът на Бъчварова, според стенограмата:

 

Имаш пълното ни разбиране и подкрепа чисто политическо. Но чисто професионално по тази тема няколко неща трябва да правите незабавно. Фактът, че има пияни хора и се държат лошо по улиците, е безспорен, това се прави от векове и има такива хора, които трябва да ги задържат. Моят коментар по темата е, че първо те действат абсолютно непрофесионално. Четирима души арестуват момиче, което е, доколкото разбрах, и пило. Четирима души. И искат подкрепление. Това означава, че във всички дирекции незабавно трябва да се проведат изпити, да се атестират, ако трябва, служителите за това как професионално се задържат нарушители на обществения ред.

 

Второто недопустимо – когато вече е приведено в невъзможност да се съпротивлява даденото лице, това да му бъде правена инквизиция, да го бият, това са недопустими неща! И просто тук оправдания не трябва да има никой пред теб. Уволняваш без изобщо да има коментар по тази тема. Че е тежка работата – тежка е. Ако това беше терорист, разбирам. Има такива махленски бабаити, където действително трябва да отидат четири-пет души да ги арестуват. Но това е едно момиче!

 

След това, връщат от записите, гледах, от времето, когато бяха и протестите. Без абсолютно да е нужно се проявява агресия към хора! Разбирам, когато са футболни хулигани, когато са с маски, с камъни, с пръти – тогава целият респект на полицията трябва да го има.

 

Така че да не обвинят, че се меся, но каквито и да са проверките, от това, което видях, това не може да бъдат служители. Първо са непрофесионалисти, те не могат да се справят със задачата. Второ, не му е работа да коментира въпросното лице. Има след това прокурор и съдия, който издава присъдата. Такива нецензурни приказки – да ходи да си ги приказва на друго място, ако иска. В такава ситуация отиват с полицейска техника, затова се учи в Симеоново, затова се провеждат курсове, пари се харчат. Привежда се в невъзможност да нарушава обществения ред, завежда се в районното управление и се действа процесуално.

 

Доколкото те познавам – ще приложиш цялата строгост на закона. Ще се опитват да ти казват: „Да, ние сме много натоварени, много изнервени, сгрешихме“, но трябва това да се приключи. Респектът от пагона идва от неговия професионален, но и морален образ на улицата. Това е.

 

Да минат проверките, но не се бави. Тези хора не трябва и дори да жалите за тях, те не са добри професионалисти. Гледах ги внимателно, ритат, блъскат, обиждат – в смисъл, нищо от този служител по-добро не можеш да извадиш за в бъдеще. Чак ме беше срам да гледам как едно момиче, пияно, четири души го търкалят по земята да му сложат белезниците. Слагането на белезниците е за норматив. То не е да правиш операция, да чакаш да го хване упойката… Това е норматив!

 

Понеже това е атака към правителството, ние конспиративно можем да разглеждаме много – защо са задържани записите, защо сега се пускат, защо еди какво си, но ние да си свършим нашата работа. Това не е професионализъм, който са демонстрирали полицаите. Въведете професионализъм. Който не става – да си отива. Въведете си (сигурно ги има, но сигурно не се спазват)… има критерии спортно-технически. Наричаше се навремето оперативно джудо и карате. Всички трябва да могат в неизбежна отбрана дори да не използват оръжие. Това е и презумпцията, че това е обученият човек на улицата и той има предимство с това, че е обучаван. Най-лесно е да извадят палките и да почват да бият.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 4632 |05.07.2015 Нейков: Докато гледаме гръцкия сеир, можем да пострадаме . 0| 4377 |01.07.2015 Иванов: С главния прокурор гледаме в една посока . 0| 5310 |24.06.2015 Сестрата на Борисов: Реанимационната ни маса е на 50 г. . 0| 3750 |19.06.2015 Борисов: Помагаме на варненци спокойно да се къпят в морето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ