Реклама / Ads
12| 5668 |30.09.2010 НОВИНИ

Борисов, Цветанов и Цачева отсвирили Борисова*

.
Бойко Борисов освободи Анна-Мария Борисова едва 162 дни след като я назначи за здравен министър.
 

Премиерското решение бе съобщено с кратка бележка на журналистите в Министерския съвет, които току-що бяха изслушали концепцията на проф. Борисова за реформа в здравеопазването, пише вестник 24 часа. Съдържанието й бе изчетено от прессъветника в Министерския съвет Николай Боев. По-късно на правителствения сайт се появиха и кратки мотиви за нейното отстраняване. От тях става ясно, че премиерът е приел оставката на Борисова “поради несправяне със служебните й задължения във ведомството и породилото се като следствие напрежение при осъществяване на реформите в здравноосигурителната система”. Че Борисова ще си ходи от кабинета, се заговори още преди появата й пред медиите. На “Дондуков” 1 спешно пристигна шефката на парламента Цецка Цачева. Според запознати тя имала разговор с Борисов и Цветанов по въпроса. На излизане и Цачева, и Цветанов обаче отказаха да разкрият подробности, а само загатнаха, че предстои решение на министър-председателя.

От МС разказаха, че то е взето след кратка среща на Борисова с Борисов, по време на която тя си е подала оставката. Минути по-рано тя заяви пред репортерите, че както всеки министър, и нейната оставка е в джоба, но понеже няма джоб, си я носи в папка. Борисова обаче не даде и най-малък сигнал, че си тръгва от правителството. Напротив - дълго разяснява вижданията си за здравна реформа и с охота отговори на всички въпроси.

Макар да излезе на пресконференция заедно със Симеон Дянков, Борисова не спести и други критики към екипа му. Оказа се, че едва вчера финансовото министерство е представило в МС статистически данни, които да послужат за създаване на единни цени на клиничните пътеки. Докато здравният министър говореше, Дянков мълчеше. По-късно обясни, че по близо 1/5 от клиничните пътеки у нас се плаща повече, отколкото в Европа. Борисова отрече да има конфликт с Дянков и обясни критиките си с това, че има позиция: “Има една дълбока заблуда, че ако се реформира системата, по-малко ще се харчи. Икономия в здравеопазването не може да се направи. Ние и без това харчим твърде малко. За един пациент в България влагаме 20-25 пъти по-малко, отколкото средно в Европа”. Тя защити и правото на лекарите да стачкуват. Не скри, че заради липса на средства не може да реализира и идеята си за въвеждане на електронни здравни карти.

Недиалогичността бе едно от качествата, които премиерът изтъкна при назначаването й преди 5 месеца. Той призна, че се запознал с Борисова на разклон край Търново и я харесал за наследник на Божидар Нанев, който издържа на поста 8 месеца. На заседанието на Изпълнителната комисия на ГЕРБ късно във вторник никой не е искал оставката на Борисова. Тя обаче била смъмрена от премиера, че е подготвяла концепцията за реформа, без да я съгласува с депутатите. Ръководството на ГЕРБ обсъдило, че реформата трябва да бъде доведена докрай, независимо че може да падне рейтингът на кабинета и партията. (24 часа)

---------------------
*Заглавието е на Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5422 |29.09.2010 Юрген Рот: Цветанов изпреварва Борисов . 1| 4955 |28.09.2010 РЗС блокира кабинета Цачева, ако откаже среща с Янев . 37| 5785 |27.09.2010 Цветанов хвърли циганска бомба в Европа . 3| 5336 |27.09.2010 К. Нинова: Цачева крие министрите от парламентарен контрол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads