Реклама / Ads
3| 3828 |21.06.2016 НОВИНИ

Борисов и Туск се чуха по телефона заради Росатом

.
Доналд Туск
Премиерът Бойко Борисов запозна председателя на Европейския съвет Доналд Туск с решението на Арбитражния съд в Женева по търговския спор между НЕК и „Атомстройекспорт” във връзка с проекта за АЕЦ – Белене.
 

В телефонен разговор, проведен днес, той го информира за писмото, което страната ни ще изпрати до Европейската комисия, и посочи, че разчита на съдействието му правителството да получи становище относно последващите си действия, които да защитят в максимална степен националния интерес в съответствие с енергийната политика на Европейския съюз. Борисов и Туск обмениха мнения и по темите, които ще бъдат обсъждани на заседанието на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС. Една от тях е миграцията и ситуацията след сключването на споразумението между ЕС и Турция. Премиерът Бойко Борисов припомни, че България вече е подписала с Турция протокол към споразумението и на утрешното правителствено заседание той ще бъде утвърден. Борисов посочи, че въпреки отказа от последната седмица на Турция да бъдат приети обратно в страната незаконно преминали на наша територия лица, положението по границата е под контрол и България е предприела всички необходими мерки за гарантиране на сигурността й. Премиерът изрази очакване на предстоящото заседание в Брюксел темата да бъде обсъдена задълбочено, като се отчитат ангажиментите, които всички солидарно поемат за разрешаването на проблема. В телефонния разговор беше засегната и темата за референдума в четвъртък за членството на Обединеното кралство в ЕС. Премиерът Борисов посочи, че страната ни уважава суверенното право на всеки народ да определя своята съдба и че вярва в мъдростта на жителите на Великобритания. България е убедена, че оставането на страната в ЕС е в общ интерес и именно като част от усилията да бъде насърчен позитивният вот на референдума подкрепихме през февруари новата политическа договореност с Обединеното кралство, каза Борисов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4206 |21.06.2016 Министрите не спестяват, Борисов скътал едва 29 300 лв. . 16| 4741 |21.06.2016 Борисов изненадващо: Ядреният реактор на „Белене” може да заработи у нас . 7| 4341 |21.06.2016 Борисов защитавал националния интерес с характер и воля . 0| 4207 |21.06.2016 Цацаров се кахъри за колегите си в пограничните райони, били много натоварени заради мигрантите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads