Реклама / Ads
9| 2420 |22.02.2024 НОВИНИ

Борисов се запознал с меморандума на ПП, водят се преговори

.
Бойко Борисов Източник: БГНЕС
"Запознах се вече с меморандума, върху него се водят преговори. Като попската работа е - един поп казал: "Няма да гледате какво правя, а ще слушате какво говоря". В него пише, че кандидатурите трябва да бъдат прозрачни, непартийни, ярки, експерти. ПП–ДБ не спазват тези принципи". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента в четвъртък.
 

"Станислав Тодоров за КЕВР, депутат от ПП - ярка политическа фигура, Петър Петров - за зам.-шеф на ДАНС. Петков се опитваше да ме убеди за това назначение. Това ли са непартийни, прозрачни фигури? Гюров в БНБ - отново политическа фигура... Шефът на АДФИ как беше избран? НПО се произнесоха, но чухме ли ги? Шефът на митниците защо беше сменен. Ние доведохме българския еврокомисар за министър, те доведоха ярки политически фигури за министри и за премиер. Не спазват нито един принцип", коментира той. 





"Водим преговори всеки ден, но съм разочарован от ПП–ДБ, защото провалят строежа на ядрената централа на "Уестингхаус". Гласуваха против", завърши Борисов.

 

Броени дни остават до така очакваната то ГЕРБ ротация, но напрежението в коалицията ескалира след представен от ПП-ДБ "Меморандум относно продължаване на реформите в областта на ефективното управление, правосъдието, борбата с корупцията и сигурността в периода март 2024 г. - декември 2024 г.

 

Пълния текст на меморандума - четете тук.

 

"Изработихме меморандум между "Продължаваме Промяната –Демократична България" и ГЕРБ, който да стане договор, с основни цели за управлението в следващите девет месеца. Той ще бъде публичен, има четири важни аспекта в документа. В този меморандум ние слагаме основните цели за управлението в следващите девет месеца, които наистина дават смисъл това управление да продължава с пълна сила'', заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков преди дни.

 

Коалицията предлага съставянето на публичен график за попълване на регулаторите и правила за носене на политическа отговорност от страните по споразумението за техните номинации.





Предвижда се възможност номинации за регулаторите да бъдат правени от максимално широк кръг заинтересовани страни, включително и граждански организации, специализирани в съответната област, които да се припознаят от депутати, както и "извършването на нарочна проверка за интегритет и за моралните качества на кандидатите в условия на засилена публичност. Записано е правило за отказ от кандидати с ярки политически профили", посочи Петков.

 

"Ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, страните се договарят заедно с изборите за европейски парламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори с цел намаляване на риска от политическа нестабилност и отклоняване от проевропейския път на България", каза Петков.

 

ФрогНюз

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2511 |22.02.2024 Мирослав Иванов: “Политическа търговия”, казва Мария-Габриел. Интересна трактовка . 2| 2389 |22.02.2024 Настимир Ананиев: Семейна съдебна система?! Що е то? . 0| 5178 |22.02.2024 "Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 10| 2485 |22.02.2024 Някои хора живеят с илюзията, че ограничената подкрепа за Украйна е достатъчна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads