Реклама / Ads
4| 2533 |23.02.2024 НОВИНИ

И ПП-ДБ са готови да влязат в преговори за меморандума

.
Акад. Николай Денков Източник: БГНЕС
В текста на предложения от ПП-ДБ меморандум се поставят принципни въпроси - как ще бъдат попълнени съставите на ВСС, Антикорупционната комисия, ключовите регулатори. Предлагат се ясни "механизми, в които да се подберат хора с качества и в същото време да е ясно кой носи политическата отговорност". Това заяви министър-председателят Николай Денков на брифинг в парламента. По думите му ПП-ДБ са готови да влязат в преговори за меморандума.
 

"Не става дума за търговия, а за процеси, които ще бъдат публични, прозрачни, пред очите на всички”, уточни той.





Денков добави, че е имал разговор с Мария Габриел, по време на който тя е заявила, че ще бъде готова с прегледа на изпълнението на програмата в понеделник следващата седмица.

 

"Ще имаме възможност да обсъдим и състава на МС, след което да продължим дискусията с лидерите. Готови сме да влезем в преговори", добави премиерът.

 

По-рано днес и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ все пак ще води разговори по меморандума на ПП-ДБ, но след оценката на министрите.

 

В сряда вицепремиерът Мария Габриел, която трябва да стане министър-председател след ротацията, заяви, че няма да подпише т.нар. меморандум. “Излизам от среща с посланиците на ЕС и САЩ, на която ги запознах как аз разбирам управлението на държавата и какво смятам да правя и да не правя. Преди всичко – няма да подпиша т.нар. меморандум. Първо, всичко има граници. Моите са, че не приемам държавата да се управлява при тотално неспазване на принципите на демокрацията”, посочи тя.

 

Въпреки това, днес Борисов сякаш даде крачка назад, като посочи, че разговори все пак ще се водят.

 

Документът, предложен от ПП-ДБ, носи името "Меморандум относно продължаване на реформите в областта на ефективното управление, правосъдието, борбата с корупцията и сигурността в периода март 2024 г. - декември 2024 г“. По думите на съпредседателя на ПП Кирил Петков това е “договор, с основни цели за управлението в следващите девет месеца”. Пълния текст - четете тук.





По отношение на ротацията Денков добави, че е важно с Габриел да запазят добрия тон, за да си имат доверие и да продължат да работят заедно. "Това е факт до момента. За да съществува правителство, то трябва да изпълнява тази програма, за която сме се разбрали още в самото начало. Същината на разговорите в момента е много повече в парламента - дали ще има съгласие да се довършат реформите, които започнаха преди девет месеца", подчерта премиерът.

 

"Основният акцент в меморандума е как Народното събрание ще продължи да работи по отношение на ключовите си въпроси. Управленската програма е до края на 2024 година. Естествено е тя да бъде дообновена, а министрите да бъдат подбрани така, че да я изпълнят. Това е прекият ангажимент на МС. Основните трудности през следващия период ще бъдат в НС", каза още той.

 

Денков уточни, че правителството има смисъл да съществува, само ако изпълнява приоритетите, заради които е създадено. "Ако решат, че не искат да участват в изпълнението на тези приоритети, могат да предизвикат избори и това е тяхно право", допълни министър-председателят.

 

По отношение на помощта за Украйна Денков добави, че страната трябва да бъде подкрепяна по всеки един начин, който не затруднява нашите възможности за осигуряване на защита. „Украйна в момента се бие на фронта, за да защити ценностите, принципите и начина на живот, който всички познаваме в България. Ако Украйна загуби, опасността да се прехвърли конфликта в съседни държави е напълно реална”, каза Николай Денков.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2503 |23.02.2024 Изявени руски критици на Кремъл призоваха властите да предадат тялото на Навални на роднините му . 0| 2578 |23.02.2024 Председателят на СОС свиква извънредно заседание на 27 февруари . 4| 2484 |23.02.2024 Съветник на Зеленски: Крайната ни цел е да освободим всички украински територии, включително Крим . 2| 2425 |23.02.2024 По повод 2-та годишнина от войната в Украйна: Вашингтон ще наложи над 500 нови санкции, насочени срещу Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads