Реклама / Ads
5| 2416 |23.02.2024 НОВИНИ

ГЕРБ все пак ще води разговори по меморандума на ПП-ДБ, но след оценката на министрите

.
Кирил Петков и Бойко Борисов Източник: БГНЕС
След понеделник, когато стане ясна оценката за работата на министрите, ГЕРБ ще започне да води разговори по меморандума, предложен от "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) и ще постави условия кои от тях може да подкрепи и кои – не. Това съобщи днес лидерът на партията Бойко Борисов. По думите му тогава ще станат известни и условията, по които ГЕРБ евентуално ще приеме подписването на меморандум.
 

Борисов днес бе във Варна, където бе излъчено дълго живо включване по всевъзможни теми. Повече - четете тук.

 

Специално за меморандума лидерът на ГЕРБ коментира, че това не е работен документ. По думите му партията "много майсторски" е вкарана в разговора кой да бъде външен министър, докато ПП-ДБ се готвят да запазят всички министри и сменят "тихомълком" ръководителите на агенциите и регулаторите.

 

Все пак обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов омекоти позицията си по повод меморандума, предложен от "Продължаваме промяната - Демократична България", касаещ най-вече назначенията в регулаторите.





Документът, предложен от ПП-ДБ, носи името "Меморандум относно продължаване на реформите в областта на ефективното управление, правосъдието, борбата с корупцията и сигурността в периода март 2024 г. - декември 2024 г“. По думите на съпредседателя на ПП Кирил Петков това е “договор, с основни цели за управлението в следващите девет месеца”. Пълния текст - четете тук.


ПП-ДБ предлагат “ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, страните се договарят заедно с изборите за европейски парламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори с цел намаляване на риска от политическа нестабилност и отклоняване от проевропейския път на България”.


В сряда вицепремиерът Мария Габриел, която трябва да стане министър-председател след ротацията, заяви, че няма да подпише т.нар. меморандум. “Излизам от среща с посланиците на ЕС и САЩ, на която ги запознах как аз разбирам управлението на държавата и какво смятам да правя и да не правя. Преди всичко – няма да подпиша т.нар. меморандум. Първо, всичко има граници. Моите са, че не приемам държавата да се управлява при тотално неспазване на принципите на демокрацията”, посочи тя.

 

Въпреки това, днес Борисов сякаш даде крачка назад, като посочи, че разговори все пак ще се водят.

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2378 |23.02.2024 EС налага санкции срещу руския министър на отбраната Шойгу . 3| 3348 |23.02.2024 В рамките на дни: Новините и на bTV, и на NOVA с нови шефове . 21| 6184 |23.02.2024 Заради Навални: Митрофанова била привикана в МВнР, не отишла - изпратила Солодкин /обновена/ . 4| 3556 |23.02.2024 Депутатите решиха за АЕЦ "Козлодуй" и НПК, проведе се парламентарен контрол /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads