Реклама / Ads
7| 3304 |16.05.2023 НОВИНИ

Британският министър на отбраната: Русия може да използва химически оръжия срещу украинците

.
Русия може да използва химически оръжия, ако при своята планирана контраофанзива Украйна успее да си върне териториите, окупирани от руските сили, предаде ДПА, като се позова на изявление в британския парламент на министъра на отбраната Бен Уолъс.
 

Според Уолъс Обединеното кралство е "следи внимателно какво ще се случи по-нататък". Британският министър каза това, след като бяха изразени опасения, че нещата "могат да загрубеят" и руският президент Владимир Путин може евентуално да прибегне до използването на неконвенционални оръжия в Украйна.


Уолъс посочи като пример използването на химически оръжия от Русия в Сирия и руските отравяния в Солсбъри през 2018 година.

 

Консервативният депутат Тобиас Елууд, председателстващ комисията по отбраната в Камарата на общините, приветства посещението на Володимир Зеленски в Обединеното кралство днес и отбеляза, че между украинския президент и британския премиер Риши Сунак се развиват "топли отношения".

 

Отбелязвайки, че много се говори за украинската контраофанзива, Елууд запита също дали "ако тази контраофанзива е успешна и бъдат спечелени територии, нещата могат да загрубеят и Русия и Путин да прибегнат до неконвенционални оръжейни системи, като химически оръжия и биологични (оръжия), както са направили в Сирия?"

 

"Ние сме бдителни, международната общност редовно комуникира, ние имаме готовност с НАТО, засилваме своята готовност, както винаги правим, и започнахме да увеличаваме инвестициите в нашите възможности, всичко това е важно, но сте прави, че трябва да сме много бдителни за това какво ще се случи по-нататък", каза в отговор британският министър на отбраната.

 

През юли 2018 г. 44-годишната Доун Стърджис почина след контакт с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок", оставено в изхвърлен флакон от парфюм в Еймсбъри, Уилтшър. Това се случи след опита за убийство на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, дъщеря му Юлия и бившия полицай Ник Бейли, които бяха отровени в намиращия се наблизо Солсбъри през март същата година. И тримата оцеляха, както и Чарли Роули, партньорът на Стърджис, припомнят ДПА и БТА.





Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2657 |12.05.2023 Протест на заведенията в Пловдив след ”голия” обиск: Настояваме за оставката на министъра на МВР . 8| 2699 |12.05.2023 Турският вътрешен министър: САЩ се намесват в изборите в Турция . 1| 2593 |12.05.2023 Депутатите препитват финансовия министър за изпълнението на бюджета . 5| 3334 |11.05.2023 Образователният министър на Афганистан: Момичетата не трябва да посещават училище след 6-и клас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads