Реклама / Ads
6| 3409 |15.07.2021 НОВИНИ

Брюксел дава България на съд заради Търговския регистър

.
Източник: БГНЕС
Европейската комисия дава България на Съда на Европейския съюз затова, че не е свързала търговския си регистър със системата на ЕС за такива регистри, предава БНР. Крайният срок за България да направи това е бил юни 2017 г.
 

От Еврокомисията подчертават, че така се затруднява получаването на съответната информация за българските дружества за гражданите, компаниите и специалистите от ЕС.

 

Освен това търговските регистри не могат да си сътрудничат при трансгранични сливания, в които участват български дружества или при процедури, свързани с трансгранични клонове на български дружества.

 

Малко след съобщението на ЕК българското правосъдно министерство съобщи, че МП е започнало работа за отстраняване на проблема. През юни 2021 г. служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов е информирал комисаря по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Дидие Рейндерс за предприеманите конкретни действия за преодоляване на закъснението.

 

Министерството е изготвило техническа спецификация, провело е процедури и е сключило договор, който вече се изпълнява, с предмет „Осигуряване на оперативна съвместимост за обмен на данни между информационната система на Търговския регистър и Европейската централна платформа и предоставяне на информация за действителни собственици“.

 

Новото ръководство на Агенция по вписвания изготвило детайлен график за изпълнение на дейностите по изработване на софтуера, който ще е готов до края на тази година.

 

От януари 2022 г. ще бъдат проведени задължителните интеграционни тестове за свързване на българския регистър с европейските регистри.

 

„При успешно завършване на тези дейности това ще бъде изтъкнато като основание за прекратяване на процедурата“, посочват от правосъдното министерство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 33704 |15.07.2021 „Брюксел за България“ напомнят: Искаме отстраняване на Гешев, съдебна реформа, промяна на изборния закон и лустрация . 5| 6223 |15.07.2021 Еди Рама: България, не сте единствените на Балканите. А ние сме заложници на национализма на ЕС . 8| 4102 |15.07.2021 Balkan Insight: Извънредните избори не успяват да успокоят политическата нестабилност в България . 4| 2889 |14.07.2021 България дарява над 172 хиляди дози от ваксината на ”Астра Зенека” на Бутан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads