Реклама / Ads
5| 6223 |15.07.2021 НОВИНИ

Еди Рама: България, не сте единствените на Балканите. А ние сме заложници на национализма на ЕС

.
Еди Рама Източник: БГНЕС
Жестока критика беше отправена от албанския премиер Еди Рама към България, която поддържа своето вето върху началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС, въпреки нарастващия натиск от съюза. Това пише Albania Daily News.
 

В речта си по време на 23-то издание на "Сими симпозиум" в Атина, премиерът Рама каза, че в този случай България използва местна политика, за да блокира други балкански страни и тази позиция е резултат от наученото в Европейския съюз от „големите риби ”.


„Българското отношение е резултат от това, което България научи от големите в ЕС. България научи, че можете да използвате местната политика, за да блокирате другите. Не исках да го споменавам, но не сте единствени на Балканите, когато копираме, отиваме по-далеч от оригинала. Ние сме заложници на национализма ЕС.”


Пътят на интеграция на Западните Балкани все повече зависи от национализма ЕС. Когато говоря за национализъм, говоря за онези важни държави, които държат лидери за заложници, които все още не са националисти и стават жертва на тези игри за използване на ЕК, за да притискат балканските страни, за да покажат мускулите на своите страни.


ЕК няма съгласувано решение. Това е място, където се играят игри на не-националистически лидери. България е съпътстваща вреда в това отношение ”, отбеляза между другото албанският премиер.


На 22 юни вицепрезидентът на Европейския съюз и държавен секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариас потвърди, че няма да има откриване на преговори за присъединяване за Албания и Северна Македония и датата на първата междуправителствена конференция (IGC) ще бъде отложена.


Причината зад този застой по пътя на Албания и Северна Македония към интеграцията в ЕС беше ветото на България. Всички страни подкрепиха откриването на преговори за Албания, дори и най-скептичната Холандия даде своето „съгласие“ за провеждането на първата междуправителствена кръгла маса.


България обаче блокира началото на преговорите за присъединяване между Северна Македония и ЕС от ноември 2020 г. по спорове относно езика, етническите малцинства и историческите въпроси.


България възразява срещу твърдението, че македонският език е отделен от българския, настоявайки, че е „диалект“. София също иска Скопие да признае „българския произход“ на македонската нация.

 

Превод и редакция от Albania Daily News: Мира Ереева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3231 |07.07.2021 ЕП призова България, Румъния и Хърватия да бъдат приети в Шенген . 0| 3229 |29.06.2021 Нови 115 случая на коронавирус в България, починали 13 души . 10| 11082 |15.06.2021 Румънска медия за “бедната България, санкциите на САЩ олигарсите и мафиотите” . 9| 3580 |03.06.2021 Александър Дунчев: Няма горски в България, който да не е притискан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads